Biszkopciki – domowa zdrowa wersja

Witajcie,
w ostatnim przepisie na Tiramisu (przepis TUTAJ) wspomniałam, że sama upiekłam biszkopciki. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na te maleńkie pyszności. Nie zawierają glutenu, białego cukru oraz laktozy.

Jeden biszkopcik to: 54 kcal; B: 3,2 g; W: 4,6 g; T: 2,4 g.



Składniki ( 5 sztuk – w zależności od kształtu):
– 20 g mąki kokosowej
– 2 jajka
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki dowolnego słodzika

Wykonanie
Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując. Kolejno wrzucamy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę i kilkoma ruchami łączymy składniki. Tak powstałą masę przekładamy do takiej foremki aby ciasto zostało rozłożone niezbyt grubo.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20-25 minut – do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy z piekranika i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie gdy ciasto będzie chłodne wycinamy w nim dowolny kształt naszych biszkopcików.


Biszkopciki są idealne nie tylko do jako dodatek do deserów ale same w sobie są smaczną słodką przekąską. Łatwe do przechowywania czy zabrania na letnią wycieczkę. Idealne dla dzieci przez swoją niską zawartość cukru i brak konserwantów czy polepszaczy.



Smacznego!
W.

Polecane

Dodaj komentarz