Truskawkowy FIT deser

Witajcie,
sezon truskawkowy zbliża się ku końcowi, dlatego warto jeszcze korzystać z tym pysznych owoców. Truskawki to źródło wielu witamin przede wszystkim C. Owoce te świetnie sprawdzają się jako składnik słodkich deserów. Poniżej przedstawiam Wam przepis na taki właśnie deser w którego skład wchodzą: mus truskawkowy, jogurt z truskawkami oraz krem czekoladowy i mus kokosowy, którego można dodać opcjonalnie (przepis wkrótce).

Jedna porcja (przedstawiona poniżej) dostarcza (bez musu kokosowego): 291 kcal; B: 16,4g; W: 49; T: 1,3 g.



Składniki (jedna porcja)
– 200 g truskawek
– kubeczek jogurtu naturalnego greckiego
– 1 łyżeczka słodzika

Mus czekoladowy:
– 40 g namoczonych daktyli
– 1 łyżeczka kakao


Wykonanie
Truskawki myjemy i dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich blendujemy na gładki mus. Drugą łączymy z cukrem i jogurtem także blendując. Do kubeczka wlewamy najpierw same truskawki a następnie masę z połączonego jogurtu z truskawkami.



Następnie przygotowujemy mus czekoladowy. Blendujemy odsączone daktyle z kakao na gładką masę. Tak przygotowany mus przekładamy na truskawkowe masy. Całość można posypać wiórkami lub dodać mus kokosowy.


Poniżej także filmik z przygotowaniem deseru – mój pierwszy:) Wiem, że jeszcze dużo pracy przede mną ale mam nadzieję, że z każdym będzie tylko lepiej;)




Smacznego!
W.

Polecane

Dodaj komentarz