FIT Milky Way – bez cukru

Witajcie, bardzo lekki i puszysty deser inspirowany batonikami Milky Way. Na bezglutenowym spodzie bez dodatku białego cukru! Deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu a dzięki budyniowo-serowej masie zasmakuje nie tylko fanom FIT słodkości. Do przygotowani spodu użyłam dwóch rodzajów mąki ale możesz użyć np. tylko mąki kokosowej lub ryżowej albo dowolne zmielone orzechy czy wiórki kokosowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Skusisz się na kawałek?:)

Składniki (forma średnica 20 cm) Ciasto podziel na 12 części: 1 porcja to: 142 kcal w tym B: 6,5 g W: 11 g T: 8 g

Spód

  • 30 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórek kokosowych
  • 30 g mąki ryżowej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 60 g miodu lub innego płynnego słodzika

Masa

  • 400 g skyru/serka homogenizowanego
  • 60 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 120 g gorącej wody
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu

Polewa

  • 2 łyżeczki śmietanki 30 %
  • 5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Spód

Do miski wsyp obie mąki. Dodaj olej kokosowy (możesz go wcześniej rozpuścić) oraz miód – wymieszaj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Masę wyłóż na spód formy wyłożonej papierem od pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Wystudź.

Masa

Ugotuj budyń: 300 ml mleka zagotuj, w 200 ml mleka rozpuść budyń i powoli wlewaj do gotującego się mleka cały czas mieszając aż zgęstnieje – wystudź. Schłodzony budyń zmiksuj ze skyrem oraz ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko przestudź. Przestudzoną żelatynę wlewaj powoli do masy serowo-budyniowej cały czas mieszając. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Schłodź w lodówce przez minimum 3-4 godziny.

Przygotuj polewę: śmietanę oraz czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – polej ciasto.

Wierzch możesz dodatkowo posypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane