Witajcie, bardzo aromatyczne i puszyste ciasto marchewkowe z dodatkiem bakalii. Ciasto nie zawiera dodatku białego cukru. Jest lekkie i puszyste. Świetnie sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie czy przekąska np. na pikniku. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmie Ci dużo czasu. Skusisz się na kawałek?:)
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 kawałków: 1 porcja to: 125 kcal w tym: B: 5 g W: 18 g T: 4 g
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki napoju roślinnego lub mleka
- 3 jajka
- garść rodzynek
- garść orzechów np. włoskich
Wykonanie
Marchewkę zetrzyj na tarce. Jajka zmieszaj z mlekiem oraz olejem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz ksylitolem. Powoli dodawaj masę jajeczną do mąki ciągle mieszając. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż rodzynki oraz posiekane orzechy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Wystudź.
Wystudzone ciasto możesz posypać na przykład zmielonym ksylitolem, polać lukrem na bazie ksylitolu lub polać czekoladową polewą.
Smacznego!
Weronika.