FIT Ciasto marchewkowe z bakaliami

Witajcie, bardzo aromatyczne i puszyste ciasto marchewkowe z dodatkiem bakalii. Ciasto nie zawiera dodatku białego cukru. Jest lekkie i puszyste. Świetnie sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie czy przekąska np. na pikniku. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmie Ci dużo czasu. Skusisz się na kawałek?:)

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 kawałków: 1 porcja to: 125 kcal w tym: B: 5 g W: 18 g T: 4 g

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki napoju roślinnego lub mleka
  • 3 jajka
  • garść rodzynek
  • garść orzechów np. włoskich

Wykonanie

Marchewkę zetrzyj na tarce. Jajka zmieszaj z mlekiem oraz olejem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz ksylitolem. Powoli dodawaj masę jajeczną do mąki ciągle mieszając. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż rodzynki oraz posiekane orzechy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Wystudź.

Wystudzone ciasto możesz posypać na przykład zmielonym ksylitolem, polać lukrem na bazie ksylitolu lub polać czekoladową polewą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane