Przepis # 18 Pierogi z jabłkiem

Witajcie, 
przyznam się, że nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami. A że dostałam trochę jabłek postanowiłam je je jakoś sensownie wykorzystać. Lubię eksperymentować w kuchni więc wypróbowałam to połączenie – pierogi z żytniej mąki z nadzieniem jabłkowym. Całość polałam sosem pomarańczowym. 



Składniki
 Zaczęłam od przygotowania farszu tak by mógł wystygnąć.
Farsz
– około 0,5 kg jabłek
– 1 łyżeczka cynamonu
– garść rodzynek



Wykonanie
Jabłka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnuszka. Dolałam odrobinę wody. Całość prużyłam do momentu aż jabłka stały się bardzo miękkie. Do tak powstałej masy wsypałam cynamon oraz rodzynki – całość dokładnie wymieszałam. 



Ciasto ( około 35 pierogów)
– 3 szklanki mąki żytniej
– 1 jajko
– pół szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie

Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam   wodę. 


                         Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto


                                Podzieliłam na mniejsze części.



 Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło      dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:)


W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch).



 Sos
– 1 pomarańcz

Wykonanie
Pomarańcz po prostu zblendowałam na jednolitą masę – gdy będzie zbyt gorzkie można dodać odrobinę miodu.


Przyznam się, że nie byłam pewna co z tego wyjdzie jednak smak całkowicie mnie zaskoczył. Okazało się bardzo ciekawe i bardzo smaczne. A Wy jedliście pierogi w takiej wersji? A może znacie jakieś nietypowe połączenie z pierogami w roli głównej? Zapraszam do komentowania – chętnie poznam Wasze doświadczenia. 



Smacznego 

W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *