Truskawki na trzy sposoby! Bez cukru!

Hej! Sezon truskawkowy jest dość krótki dlatego trzeba go koniecznie dobrze wykorzystać! Dlatego mam dla Ciebie truskawki na trzy sposoby! Ale zacznijmy od małej ciekawostki – wiecie, że truskawki nie są dziełem natury a francuskiego naukowca, który skrzyżował dwa gatunki poziomek? Efekt zaskoczył wszystkich i truskawki rozprzestrzeniły się na całym świecie!

Truskawki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Idealnie sprawdzają się do różnego rodzaju deserów, ciast a nawet dań w wersji wytrwanej. Choć sezon truskawkowy jest dość krótki to z powodzeniem można je zamrozić lub zamknąć w słoiczkach w postaci różnego rodzaju przetworów. Sprawdź truskawki na trzy sposoby! Bez cukru!

Lemoniada truskawkowa
  • 350 g truskawek
  • 400 ml wody
  • 50 g ksylitolu
  • kostki lodu

Wykonanie

Truskawki zblenduj z ksylitolem oraz wodą na gładki napój. Przelej do dzbanka. Podawaj z kostkami lodu.

Sos truskawkowy

  • 125 g truskawek
  • 10 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 ksylitolu

Wykonanie

Truskawki zmiksuj z mąką ziemniaczaną, przełóż do rondelka. Dodaj kyslitol i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Przelej do butelki lub szklanki.

Frużelina truskawkowa

  • 180 g truskawek
  • 1 łyżka erytrolu 
  • 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki żelatyny 

Wykonanie

Truskawki pokrój w kostkę, przełóż od rondelka i gotuj przez kilka minut aż puszczą sok. Dodaj erytrol i wymieszaj. Dodaj wodę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę wymieszaj z wodą, wymieszaj.

Smacznego!

Weronika.

Polecane