Hej! Sezon truskawkowy jest dość krótki dlatego trzeba go koniecznie dobrze wykorzystać! Dlatego mam dla Ciebie truskawki na trzy sposoby! Ale zacznijmy od małej ciekawostki – wiecie, że truskawki nie są dziełem natury a francuskiego naukowca, który skrzyżował dwa gatunki poziomek? Efekt zaskoczył wszystkich i truskawki rozprzestrzeniły się na całym świecie!
Truskawki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Idealnie sprawdzają się do różnego rodzaju deserów, ciast a nawet dań w wersji wytrwanej. Choć sezon truskawkowy jest dość krótki to z powodzeniem można je zamrozić lub zamknąć w słoiczkach w postaci różnego rodzaju przetworów. Sprawdź truskawki na trzy sposoby! Bez cukru!
Lemoniada truskawkowa
- 350 g truskawek
- 400 ml wody
- 50 g ksylitolu
- kostki lodu
Wykonanie
Truskawki zblenduj z ksylitolem oraz wodą na gładki napój. Przelej do dzbanka. Podawaj z kostkami lodu.
Sos truskawkowy
- 125 g truskawek
- 10 ml wody
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 10 ksylitolu
Wykonanie
Truskawki zmiksuj z mąką ziemniaczaną, przełóż do rondelka. Dodaj kyslitol i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Przelej do butelki lub szklanki.
Frużelina truskawkowa
- 180 g truskawek
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Truskawki pokrój w kostkę, przełóż od rondelka i gotuj przez kilka minut aż puszczą sok. Dodaj erytrol i wymieszaj. Dodaj wodę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę wymieszaj z wodą, wymieszaj.
Smacznego!
Weronika.