Witajcie,
jest weekend musi być ciacho! Dzisiaj przygotowałam bezglutenową roladę o smaku Snikersa – bez dodatku białego cukru oraz mleka. Ciasto ma wyraziście czekolady smak i chrupiące nadzienie. Idealnie sprawdzi się na deser dla dużych i małych. Nagrałam także film z jej przygotowaniem – link znajdziecie na końcu przepisu (mój pierwszy! – jestem ciekawa jak Wam się spodoba:)).
Wartości odżywcze na 100 g (bez polewy): 265 kcal w tym: B:9 g; W: 5,5 g; T: 8,7 g.
Składniki
Biszkopt
– 4 jajka
– 40 g mąki kukurydzianej
– szczypta proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 2 -3 łyżki syropu daktylowego
Masa
– 200 g daktyli
– 1 łyżka masła orzechowego
– 30 g orzeszków ziemnych
Dodatkowo
– kilka kostek gorzkiej czekolady
– łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy syrop daktylowy. Dokładnie miksujemy przez chwilę. Dodajemy po jednym żółtku – po każdym dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy na formę do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto zawijamy w ściereczkę na kształt rolady. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Daktyle moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzeszki ziemnie siekamy i dorzucamy do daktyli. Na koniec dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy.
Roladę rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą połączoną z olejem kokosowym. Posypujemy siekanymi orzeszkami.
Do zrobienia kremu można użyć innych orzechów np. nerkowców. Roladę przechowujemy w lodówce.
Zostawiam Wam także link do filmu gdzie dokładnie pokazuję jak robię roladę:
Smacznego!
W.
super wypiek 🙂
mam takie pytanie, mogła byś podawać kaloryczność na całość przepisu albo na porcje? myślę że wtedy było by to bardziej pomocne
pewnie;) uwzględnię to w najbliższych przepisach::)
dziękuję:)
Czy zamiast maki kukurydzisnej mozna dac kokosowa? (Ma mniej weglowodanow, ale tez jest ciezsza)
Tak oczywiście;)