Przepis #67 Bezglutenowa FIT rolada z kremem czekoladowym

Witajcie,
dzisiejsza propozycja to bezglutenowa rolada z nadzieniem czekoladowym a raczej daktylowym kremem czekoladowym. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej (miałam obawy, czy zwinie się w rulon – jednak udało się bez problemu). Bez mleka i białego cukru. Lekka i puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;)




Składniki 
Ciasto
– 40 g mąki kukurydzianej
– 4 jajka
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
– 20 g słodzika lub cukru

Masa
– 100 g namoczonych daktyli
– 1 banan
– 3 łyżeczki kakao

Polewa
– 40 g gorzkiej czekolady
– posiekane orzechy – 2 łyżeczki lub dowolna inna posypka

Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy słodzik/cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Kilkoma energicznymi ruchami miksera łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i przekładamy na ściereczkę oraz zwijamy (jeszcze ciepłe) ciasto w rulon na kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę.



W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią nasze ciasto. Wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub posypką.


Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. To świetna alternatywa dla tradycyjnych opartych głównie na śmietanie rolad. 


Smacznego!
W. 

Polecane

4 Comments

  1. Muszę koniecznie wypróbować przepis bo rolada prezentuje się pysznie !
    Pozdrawiam i zapraszam też do siebie 😀
    http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/

  2. Dziękuję:) na pewno zajrzę;)

  3. A blacha o jakich wymiarach?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *