Witajcie,
dzisiejszy pomysł na zdrowe słodkości wpadł całkiem nieoczekiwanie. Miałam ochotę na coś kokosowego i czekoladowego. Pierwsze co to pomyślałam o czekoladzie kokosowej – szybko się jednak tego pomysłu pozbyłam. Więc zabrałam się za coś co można szybko zrobić w domu. I tak powstały one: kokosowe pralinki w gorzkiej czekoladzie – bez glutenowe, bez jajek i mleka. Do ich przygotowania użyłam tylko kilku prostych składników. Szybko się je robi i w równie błyskawicznym tempie znikają:) Spróbujcie sami!
Składniki (10 pralinek)
– 50 g wiórek kokosowych
– 20 g cukru lub słodzika
– 1,5 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka mąki kokosowej
– 40 g gorzkiej czekolady
– kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego
– patyczki do szaszłyków
Dodatkowo – do obtoczenia
– posiekane orzechy ( ja użyłam nerkowców)
– wiórki kokosowe
Wykonanie
Do miseczki wrzucamy wiórki kokosowe, cukier oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie blendujemy na dość jednolitą masę. Na koniec dosypujemy mąkę kokosową i łączmy. Z tak powstałej masy lepimy kuleczki.
Następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków.
Zabieramy się za przygotowanie polewy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Kiedy będzie już płynna zdejmujemy z palnika i dolewamy odrobinę mleka aby stała się jeszcze bardziej płynna – tak by móc polać nią nasze pralinki.
Tak przygotowane kuleczki obtaczamy w posypce z orzechów lub wiórek kokosowych. Dobrze smakują także polane tylko polewą.
Pralinki poza tym, że świetnie smakują to jeszcze ładnie wyglądają. Z powodzeniem mogą stanowić jadalną dekorację naszego stołu.
Jedna pralinka to: 64,5 kcal w tym: W: 4,98 g; B: 1,24 g; T: 4,56 g.
Smacznego!
W.