Witajcie,
kiedy przechodziłam na zdrowy styl życia wiedziałam, że wiąże się to z odstawieniem słodyczy. Wcześniej zjadałam ich – czasami sporo – ale nie byłam od nich jakoś szczególnie “uzależniona”. Obecnie sklepowych słodyczy nie jem. Jednak gdy przychodzi niedziela mam ochotę na coś “słodkiego” do kawy zbożowej. Postanowiłam wymyślić coś co będzie namiastką ciasta, które nie będzie obciążało i źle wpływało na mój organizm.
Zmieszałam kilka składników i tak powstało owe ciasto.
Zdążycie jeszcze upiec do niedzielnej kawy:)
Składniki:
3-4 banany
1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1/4 szklanki oleju
opcjonalnie 2 łyżki masła migdałowego
Wykonanie:
Banany rozgniatamy i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki ( ja użyłam keksówki). Pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min.
Gotowe:)
Smacznego:)