Przepis#349 FIT deser Białe Michałki bez pieczenia

Witajcie, lekki i wysokobiałkowy deser inspirowany cukierkami Białe Michałki. Spód to połączenie herbatników i masła orzechowego. Masa to ser twarogowy z serkiem homogenizowanym oraz żelatyną i dodatkiem chrupiących orzeszków. Wierzch polałam białą czekoladą bez cukru (dostępną między innymi w sklepach ze zdrową żywnością) – etap polania białą czekoladą można pominąć lub wybrać gorzką czekoladę.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników bez cukru
  • 1 łyżka masła orzechowego

Masa

  • 230 g sera twarogowego
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
  • około 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 50 g białej czekolady bez cukru

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz i zblenduj z masłem orzechowym na dość lepką masę. Wyłóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Na czas przygotowania masy serowej włóż spód do lodówki.

Masa

Ser twarogowy zmiksuj z serkiem homogenizowanym oraz ksylitolem na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i zostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie bardzo powoli dodawaj do masy cały czas mieszając/miksując.  Na koniec dodaj posiekane orzeszki – wymieszaj. Gotową masę wylej na spód i schłodź w lodówce około godzinę.

Czekoladę rozpuść kąpieli wodnej i polej ciasto.

Dodatkowo ciasto możesz posypać posiekanymi orzeszkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

1 Comment

  1. Fajny przepis, wart wypróbowania. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *