Witajcie, już niedługo Wielkanoc zatem czas na kilka FIT inspiracji. Babeczki z rodzynkami to klasyk, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanocnym stole ale również koszyczku. Przygotowania babeczek jest bardzo proste – praktycznie wszystko wymieszasz w jednej misce! Potrzebujesz dosłownie kilku składników takich: jak mąka orkiszowa lub pszenna pełnoziarnista, mleko, jajka oraz rodzynki, które możesz zamienić na inne bakalie takie jak żurawina lub orzechy. Dla wzbogacenia smaku dodałam jeszcze skórkę z cytryny, dzięki czemu babeczki pięknie pachną.
Składniki (około 15-16 średnich babeczek)
1 babeczka: 126 kcal w tym: B: 4 g W: 21 g T: 4 g
- 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 40 g oleju kokosowego lub innego oleju/masła
- 250 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 80 g ksylitolu lub innego słodzika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj ksylitol, żółtka, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Wlej mleko oraz olej (rozpuszczony). Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz masą.
Masę rozlej do foremek na babeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.
Wystudzone babeczki możesz dowolnie udekorować np. posypać zmielonym ksylitolel lub polać lukrem.
Smacznego!
Weronika.