przepisy

Przepis #89 Pełnoziarniste rogaliki z powidłami

Witajcie,
w okolicach 11 listopada pojawiają się zazwyczaj w cukierniach rogaliki – głównie z białym makiem. Są smacznym ale dość kalorycznym deserem. Z tej okazji postanowiłam je nieco “odchudzić” i przygotować zdrowszą wersję rogalików. Jako nadzienia użyłam domowej roboty powideł. Ciasto powstało na bazie mąki pełnoziarnistej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu. Słodki lukier zastąpiłam posypką z sezamu.
Wartości odżywcze na 100 g: 253 kcal; B: 7,7 g; W: 50 g; T: 1,3 g.

Składniki
– 500 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam pszennej)
– 5 dag drożdży
– szklanka mleka roślinnego lub krowiego
– 4 łyżki cukru/miodu/słodzika
– jajko + jako do posmarowania
– odrobina soli
 
Nadzienie
– powidła śliwkowe
 
Posypka
– sezam
 
Wykonanie
W rondleku podgrzewamy 100 ml (żeby było delikatnie ciepłe). Zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokruszone drożdże, 2  łyżki mąki oraz 1 łyżeczkę słodzika. Mieszamy i przykrywamy ściereczką – odstawiamy na 15 min. Do większej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, jajko, sól oraz resztę mleka, którą także delikatnie podgrzewamy. Kiedy zaczyn wyrośnie przelewamy go do miski. Zarabiamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 
Po wyrośnięciu ciasto dzielmy na dwie części. Każdą z nich rozwałowujemy na kształt koła. Nastęnie koło dzielimy tak aby wyszły trójkąty.

Na każdym układamy odrobinę powideł i zwijamy zaczynając od podstawy do wierzchołka.

 
Każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min.
 
Rogaliki idealnie pasują na jesienny podwieczorek oraz jako drugie śniadanie, które można ze sobą zabrać.
 
Smacznego!
W.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *