Przepis#395 Czekoladowe FIT ciasto Dark Chocolate Mousse

Witajcie, istna gratka dla fanów czekolady! Ta czekoladowa propozycja jest połączeniem solidnego spodu bez pieczenia na bazie płatków owsianych oraz kakaowych ciasteczek bez cukru oraz bardzo delikatnego czekoladowego musu przygotowanego z mleczka kokosowego oraz skyru. Całości dopełnia polewa czekoladowa, która rozpływa się w ustach! Mimo wykorzystania sporej ilości czekolady ciasto ma lekko ponad 200 kcal w porcji. Jako, że czekolada to jeden z głównych składników polecam użyć bardzo gorzkiej czekolady bez cukru i zbędnych dodatków. Warto je wypróbować bo jestem pewna, że zasmakuje nie tylko FIT łasuchom.

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 229 kcal w tym: B: 9 g W: 32 g T: 7 g

Spód

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g ciastek kakaowych bez cukru (herbatników)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 75 ml miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru

Masa

  • 450 g skyru naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 200 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 4 łyżki zmielonego ksylitolu
  • 20 g żelatyny
  • 100 ml gorącej wody

Polewa

  • 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) lub śmietanki 30%
  • 30 g gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Spód

Płatki oraz ciasteczka kakaowe bardzo dokładnie rozdrobnij (np. w rozdrabniaczu). Dodaj kakao, płynny miód oraz czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyklejamy spód oraz boki (na 2-3 cm) formy wyłożonej folią spożywczą. Chowamy do lodówki na czas przygotowania czekoladowej masy.

Masa czekoladowa

Mleczko kokosowe oraz czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do miski przełóż skyr i dodaj ksylitol oraz przestudzoną masę z mleczka kokosowego i czekolady. Dodaj kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź a następnie bardzo powoli wlewaj do czekoladowej masy. Tak przygotowaną masę wylej na spód i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Kiedy ciasto stężeje przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść mleczko oraz czekoladę. Lekko przestudzoną polewą udekoruj ciasto.

Dla podkreślenia smaku możesz jeszcze wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane