Witajcie, istna gratka dla fanów czekolady! Ta czekoladowa propozycja jest połączeniem solidnego spodu bez pieczenia na bazie płatków owsianych oraz kakaowych ciasteczek bez cukru oraz bardzo delikatnego czekoladowego musu przygotowanego z mleczka kokosowego oraz skyru. Całości dopełnia polewa czekoladowa, która rozpływa się w ustach! Mimo wykorzystania sporej ilości czekolady ciasto ma lekko ponad 200 kcal w porcji. Jako, że czekolada to jeden z głównych składników polecam użyć bardzo gorzkiej czekolady bez cukru i zbędnych dodatków. Warto je wypróbować bo jestem pewna, że zasmakuje nie tylko FIT łasuchom.
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 229 kcal w tym: B: 9 g W: 32 g T: 7 g
Spód
- 150 g płatków owsianych
- 100 g ciastek kakaowych bez cukru (herbatników)
- 2 łyżeczki kakao
- 75 ml miodu
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
Masa
- 450 g skyru naturalnego lub serka homogenizowanego
- 200 ml stałej części mleczka kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 4 łyżki zmielonego ksylitolu
- 20 g żelatyny
- 100 ml gorącej wody
Polewa
- 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) lub śmietanki 30%
- 30 g gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Spód
Płatki oraz ciasteczka kakaowe bardzo dokładnie rozdrobnij (np. w rozdrabniaczu). Dodaj kakao, płynny miód oraz czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyklejamy spód oraz boki (na 2-3 cm) formy wyłożonej folią spożywczą. Chowamy do lodówki na czas przygotowania czekoladowej masy.
Masa czekoladowa
Mleczko kokosowe oraz czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do miski przełóż skyr i dodaj ksylitol oraz przestudzoną masę z mleczka kokosowego i czekolady. Dodaj kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź a następnie bardzo powoli wlewaj do czekoladowej masy. Tak przygotowaną masę wylej na spód i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Kiedy ciasto stężeje przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść mleczko oraz czekoladę. Lekko przestudzoną polewą udekoruj ciasto.
Dla podkreślenia smaku możesz jeszcze wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Weronika.