Przepis #313 Czekoladowe ciasto z herbatnikami bez pieczenia (FIT czekolada Milka Choco & Biscuit)

Witajcie, szybkie ciasto z czekoladową masą i herbatnikami bez pieczenia inspirowane czekoladą Milka Choco & Biscuit. Ciasto składa się z 4 warstw: czekoladowego spodu na bazie mleczka kokosowego oraz gorzkiej czekolady, herbatników (najlepiej wybierz takie bez cukru), serowej białej masy oraz pysznej czekoladowej polewy (możesz ją zamienić na rozpuszczoną czekoladę z odrobiną oleju kokosowego). Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Ważna uwaga dotycząca foremki: jeśli masz sprawdzoną blachę, która nie przywiera czekoladową masą możesz wylać bezpośrednio na nią natomiast jeśli obawiasz się, że może przywierać wyłóż ją folią spożywczą.

Skusisz się na kawałek takiej czekolady?:)

Składniki (forma o wymiarach 22×22 cm)

Spód

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Biała masa

  • 230 g sera twarogowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 30 ml gorącej wody
  • 1 i ½ łyżeczki żelatyny

Polewa

  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 g ksylitolu
  • 25 g kakao
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Dodatkowo

  • 100 g herbatników bez cukru

Wykonanie

Spód

Mleczko kokosowe, ksylitol, pokruszoną czekoladę oraz masło orzechowe rozpuść w kąpieli wodnej tak by powstała jednolita masa. Lekko przestudź. Następnie przelej masę do formy: jeśli Twoja foremka nie przywiera możesz wylać bezpośrednio na nią, możesz ją także wyłożyć folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut. Na zastygłą masę wyłóż pokruszone herbatniki. Ponownie włóż blachę do lodówki na czas przygotowania serowej masy.

Ser zmiksuj z jogurtem oraz ksylitolem. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i  kiedy lekko przestygnie bardzo powoli wlewaj do serowej masy. Całość zmiksuj. Gotową masę wyłóż na herbatniki – rozsmaruj na całej blasze. Schłodź około 30 minut. Schłodzone ciasto polej polewą: w rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj kakao, ksylitol oraz mleko – mieszaj do połączenia składników i lekko przestudź przed polaniem ciasta. Ciasto ponownie schłodź przez 1-2 godziny.

Ciasto przechowuj w lodówce i wyciągać bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *