Przepis#394 FIT Tort Oreo – bez glutenu

Witajcie, tort Oreo powstał z okazji 6 urodzin bloga health-fit-life.pl! Tort to połączenie lekkiego bezglutenowego biszkoptu z serową masą i gorzką czekoladą. Jest bardzo lekki i puszty. Nie zawiera glutenu oraz białego cukru. Idealnie sprawdzi się na świętowanie nie tylko urodzin ale także jako codzienny deser. Skusisz się na urodzinową porcję?

Składniki (forma o średnicy 16 cm) Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 152 kcal w tym: B: 12 g W: 21 g T: 5 g

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrolu

Masa

  • 300 g serka homogenizowanego/skyru naturalnego
  • 30 g startej gorzkiej czekolady bez cukru
  • 60 g gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrolu

Dodatkowo

  • 150 g skyru
  • 1 łyżka zmielonego ksylitolu/erytrolu

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Ubija białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol/erytrol. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudź a następnie przetnij na pół.

Masa

Skyr/serek homogenizowany przełóż do miseczki. Dodaj ksylito/erytrol oraz startą czekoladę i wymieszaj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i lekko przestudź. Następnie bardzo powoli wlewaj masę do serkowej masy ciągle mieszając.

Jeden blat biszkoptu przełóż na dno formy (tej w której pieczonej był biszkopt) wyłożonej folią spożywczą. Wyłóż 2/3 masy i przykryj drugim krążkiem. Wyłóż resztę masy. Ciasto schłodź w lodówce.

Dekoracja

Skyr wymieszaj z ksylitolem. Posmaruj brzegi ciasta i udekoruj wierzch. Dodatkowo ciasto możesz ozdobić ciasteczkami lub posypać startą czekoladą.

Ciasto przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Weronika.

Polecane