Witajcie,
właśnie w marcu 2 lata temu zaczęłam blogowanie na poważnie...Z tej okazji przygotowałam torcik – Kakaowy z bananem i kremem kokosowym – bez glutenu i białego cukru. Ale zanim przepis to powspominajmy trochę…
Skąd pomysł na bloga?
Myśl o założeniu bloga chodziła mi po głowie już liceum ale jakoś wtedy nie miałam dokładnego pomysłu o czym miałabym pisać. Inspiracja przyszła kiedy zaczęłam się odchudzać – do głowy przychodziły mi różne pomysły na dania i desery, które były zdrowsze od sklepowych i tak się wciągnęłam…W końcu blog i inne kwestie z nim związane doprowadziły mnie do założenia własnej firmy…
Trochę statystyki…
Do tej pory na blogu pojawiło się 208 przepisów ale w sumie powstało dużo więcej – tylko czasami niestety nie spisałam sobie dokładnego przepisu w trakcie przygotowywania deseru;( Oprócz tego powstało kilkanaście tekstów motywacyjnych z zakresu odchudzania. Pojawiło się kilka ciekawych współprac i znajomości. Blog do tej pory odwiedziło prawie milion osób, które zostawiły setki komentarzy! Oprócz bloga międzyczasie rozwijałam profil na Instagramie (tutaj) i Facebooku (tutaj).
Co dalej?
Na pewno dalej chciałabym tworzyć przepisy i dzielić się z Wami swoimi przemyśleniami dotyczącymi odchudzania. Za kilka dni pojawi się też mój pierwszy ebook z 30 przepisami na “Zdrowe Fit Desery” ! Znajdziecie w nim pomysły na deser na każdy dzień miesiąca! Desery są proste i szybkie do zrobienia – niektóre nawet w 5 minut! Kolejne projekty niech pozostaną małą tajemnicą:)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny oraz wszystkie komentarze – bez Was nie byłoby mnie tutaj! Dziękuję!!!!!
A teraz czas na przepis!
Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g mąki kokosowej lub kukurydzianej
- 1, 5 łyżki kakao
- 2-3 łyżeczki dowolnego słodzidła
- 1/4 sody oczyszczonej
Masa
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki sera mascarpone
- 20 g wiórek kokosowych
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
Dodatkowo
- banan
- owoce do dekoracji (użyłam liofilizowanych truskawek)
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy słodzidło. Dodajemy żółtka – po jednym i po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną. Energicznym ruchem wszystko miksujemy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Jogurt grecki miksujemy z serem masacarpone oraz słodzidłem. Odkładamy 2-3 łyżki masy do dekoracji. Pozostałą część mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy krążek smarujemy 1/2 kremu. Banana kroimy w plasterki i układamy na krem. Przykrywamy drugim ciastem – smarujemy resztą kremu i układamy pozostałe plasterki banana. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch smarujmy pozostawianą masą. Dekorujemy wedle uznania.
Torcik jest bardzo lekki i delikatny w smaku, dlatego warto przełamać smak dodając do dekoracji świeże lub liofilizowane owoce – truskawki czy maliny.
Smacznego!
Wygląda naprawde cudownie 🙂 Pewnie jeszcze lepiej smakuje. Gratuluję 2 urodzin bloga. Pozdrowienia.
Dziękuję oj tam smakuje bardzo dobrze
Wygląda baaardzo kusząco. Chętnie bym taki teraz zjadła do kawy!