Przepis #372 FIT deser czekoladowo-orzechowy (Ferrero Rocher/wege)

Witajcie, bardzo czekoladowy deser w kubeczku z dodatkiem orzechów inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bazą deseru jest mleczko kokosowe (z puszki) dzięki czemu deser jest wegański. Do przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników + dekoracja (możesz ją pominąć). Deser jest bardzo prosty, kremowy i bardzo smaczny!

Składniki (2 porcje)

1 porcja to: 389 kcal w tym: B: 8 g W: 33 g T: 27 g

  • 30 g herbatników kakaowych bez cukru
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka posiekanych orzeszków laskowych

Dekoracja

  • 80 g jogurtu wegańskiego*
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka posiekanych orzeszków laskowych

Wykonanie

Herbatniki pokrusz bardzo drobno i wsyp na dno kubeczka. Mleczko kokosowe, czekoladę, masło orzechowe oraz posiekane orzeszki rozpuść w kąpieli wodnej a następnie przelej do kubeczków. Kiedy masa przestygnie schłodź w lodówce min 30 minut.

Dekoracja

Jogurt wymieszaj z ksylitolem, kakao oraz posiekanymi orzeszkami. Udekoruj wierzch deserów gotową masą.

*Zamiast jogurtu wegańskiego możesz użyć zwykłego greckiego jogurtu. Możesz również całkowicie pominąć dekorowanie deseru. Jeśli preferujesz bardziej słodkie desery możesz do czekoladowej masy dodać 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu.

Smacznego!

Weronika.

Polecane