Witajcie, bardzo czekoladowy deser w kubeczku z dodatkiem orzechów inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bazą deseru jest mleczko kokosowe (z puszki) dzięki czemu deser jest wegański. Do przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników + dekoracja (możesz ją pominąć). Deser jest bardzo prosty, kremowy i bardzo smaczny!

Składniki (2 porcje)
1 porcja to: 389 kcal w tym: B: 8 g W: 33 g T: 27 g
- 30 g herbatników kakaowych bez cukru
- 50 ml mleczka kokosowego
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżeczka posiekanych orzeszków laskowych
Dekoracja
- 80 g jogurtu wegańskiego*
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka posiekanych orzeszków laskowych
Wykonanie
Herbatniki pokrusz bardzo drobno i wsyp na dno kubeczka. Mleczko kokosowe, czekoladę, masło orzechowe oraz posiekane orzeszki rozpuść w kąpieli wodnej a następnie przelej do kubeczków. Kiedy masa przestygnie schłodź w lodówce min 30 minut.
Dekoracja
Jogurt wymieszaj z ksylitolem, kakao oraz posiekanymi orzeszkami. Udekoruj wierzch deserów gotową masą.

*Zamiast jogurtu wegańskiego możesz użyć zwykłego greckiego jogurtu. Możesz również całkowicie pominąć dekorowanie deseru. Jeśli preferujesz bardziej słodkie desery możesz do czekoladowej masy dodać 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu.

Smacznego!
Weronika.