Witajcie,
Szwedzki torcik Daim można zjeść między innymi w Ikei. Kiedy byłam ostatnio i spróbowałam jej po raz kolejny stwierdziłam, że muszę zrobić jej wersję w domu oczywiście w nieco odchudzonej wersji:). Przejrzałam kilkanaście dostępnych przepisów i wybrałam z nich to co najlepsze. Pozamieniałam niektóre składniki na mniej kaloryczne ale jeden z nich czyli – batonik Daim musiał zostać niezmienny. Nie zmienia to jednak faktu, że mój torcik ma ponad 100 kcal mniej niż ten w sklepie!
Wiecie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić – no to smacznego!
Wartości odżywcze na 100 g: 311 kcal w tym: B: 9,9 g; W: 16,5 g; T: 21 g.
Składniki
(forma o średnicy 24-26 cm)
Biszkopt
– 6 białek
– 80 ml miodu lub innego słodzidła
– 250 g migdałów w łupinkach
Masa
– 6 żółtek
– stała część z jednej puszki mleczka kokosowego
– 50 g miodu lub innego słodzidła
– jeden batonik (28 g) Daim
Dodatkowo
– 70 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki płynnej części mleczka kokosowego
– jeden batonik (28 g) Daim
Wykonanie
Biszkopt
Migdały rozdrabniamy bardzo drobno razem z łupinkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodziło. Chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy migdały i delikatnie – najlepiej łyżką – mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.
Masa
W rondelku rozpuszczamy mleczko kokosowe razem ze słodzidłem. Dodajemy żółtka i mieszamy na małym ogniu aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy pokrojonego batonika Daim i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę (zostawiamy 2-3 łyżki masy na wierzch) wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugim. Smarujemy wierzch pozostałą masą i posypujemy posiekanym batonikiem Daim. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę a następnie polewamy nią ciasto. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie ! Mimo zmiany kilku składników – porównując do oryginału – jego smak jest nieziemski!
Smacznego!
W.
Uwielbiam Daim, chociaz strasznie denerwuje mnie ten twardy karmel, ktory jest prawdziwym zabójcą dla bardziej wrażliwych zebów. Kiedys musze pokombinowac z podmienieniem go na klasyczny, ciagnący sie karmel w cieście 🙂
Migdały w łupinkach? Łupinki są twarde. Czy nie chodzi czasem o niezblanszowane migdały?
Chodzi o te w łupinkach. Tak są twarde dlatego konieczny jest dobry rozdrabniacz, który radzi sobie z orzechami.