Przepis#384 Piernikowy FIT sernik bez pieczenia

Witajcie, pachnący piernikami sernik bez pieczenia! Lekki i puszysty na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła migdałowego. Piernikowa masa to połączenia sera twarogowego (w kostce) oraz budyniu o smaku piernika – jeśli nie masz takiego to dalej w przepisie podpowiem Ci jak możesz go zamienić. A sam sernik jest pyszny i delikatny. Idealny na świąteczny FIT deser!

Składniki (forma o średnicy 16 cm) Deser podziel na 8 porcji: 1 porcja to: 142 kcal w tym: B: 9 g W: 16 g T: 5 g

Spód

  • 60 g herbatników bez cukru/ciastek bez cukru
  • 1,5 łyżki masła migdałowego lub orzechowego

Masa

  • 230 g sera twarogowego
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 20 g budyniu o smaku piernika (proszek)*
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml gorącej wody

*jeśli nie masz piernikowego budyniu możesz wykorzystać wykorzystać budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym i dodać przyprawę do piernika (około 1 łyżeczki)

Dodakowo

  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1-2 łyżeczki mleka

Wykonanie

Ciasta bardzo drobno pokrusz i wymieszaj z masłem migdałowym/orzechowym. Masę wyłóż na spód formy wyłożonej folią spożywczą. Na czas przygotowania serowej masy spód schowaj do lodówki.

Masa serowa

Ugotuj budyń: 200 ml mleka zagotuj a pozostałą część wymieszaj z proszkiem budyniowym a kiedy mleko zacznie się gotować wlej ją do niego i mieszaj aż zgęstnieje – wystudź.

Ser zmiksuj/zblenduj z ksylitolem. Dodaj wystudzony budyń i zmiksuja na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko przestudź a następnie wlewaj powoli do serowo-budyniowej masy. Wymieszaj dokładnie i przelej masę na wcześniej przygotowany spód. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Przygotuj polewę: podgrzej mleko i rozpuść w nim kawałki czekolady. Polej deser.

Sernik przechowuj w lodówce. Wierzch sernika możesz dodatkowo udekorować np. cynamonem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane