Witajcie, pachnący piernikami sernik bez pieczenia! Lekki i puszysty na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła migdałowego. Piernikowa masa to połączenia sera twarogowego (w kostce) oraz budyniu o smaku piernika – jeśli nie masz takiego to dalej w przepisie podpowiem Ci jak możesz go zamienić. A sam sernik jest pyszny i delikatny. Idealny na świąteczny FIT deser!
Składniki (forma o średnicy 16 cm) Deser podziel na 8 porcji: 1 porcja to: 142 kcal w tym: B: 9 g W: 16 g T: 5 g
Spód
- 60 g herbatników bez cukru/ciastek bez cukru
- 1,5 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
Masa
- 230 g sera twarogowego
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 20 g budyniu o smaku piernika (proszek)*
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 70 ml gorącej wody
*jeśli nie masz piernikowego budyniu możesz wykorzystać wykorzystać budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym i dodać przyprawę do piernika (około 1 łyżeczki)
Dodakowo
- 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 1-2 łyżeczki mleka
Wykonanie
Ciasta bardzo drobno pokrusz i wymieszaj z masłem migdałowym/orzechowym. Masę wyłóż na spód formy wyłożonej folią spożywczą. Na czas przygotowania serowej masy spód schowaj do lodówki.
Masa serowa
Ugotuj budyń: 200 ml mleka zagotuj a pozostałą część wymieszaj z proszkiem budyniowym a kiedy mleko zacznie się gotować wlej ją do niego i mieszaj aż zgęstnieje – wystudź.
Ser zmiksuj/zblenduj z ksylitolem. Dodaj wystudzony budyń i zmiksuja na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko przestudź a następnie wlewaj powoli do serowo-budyniowej masy. Wymieszaj dokładnie i przelej masę na wcześniej przygotowany spód. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Przygotuj polewę: podgrzej mleko i rozpuść w nim kawałki czekolady. Polej deser.
Sernik przechowuj w lodówce. Wierzch sernika możesz dodatkowo udekorować np. cynamonem.
Smacznego!
Weronika.