Przepis #109 Wegańskie Rafaello bez pieczenia

Witajcie, 
jeśli jesteś fanami kokosa to ten przepis jest dla Was! Uwielbiam wszystko co kokosowe:) A, że miałam trochę wiórków ukrytych w szafce oraz mleczko kokosowe w lodówce i postanowiłam to połączyć. Dawno nie robiłam ciast bez pieczenia, dlatego uznałam, że fajnie będzie zrobić coś takiego na szybko. Spód ma lekko orzechowy posmak a wierzch pokrywa kokosowa bita śmietana. Niezamierzenie ale wyszło mi przy okazji wegańskie oraz bezglutenowe ciasto:) Jeśli kochacie kokosy to spróbujcie koniecznie!
Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik policzyłam ksylitol): 241 kcal w tym: B: 4 g; W: 17 g; T: 18,5 g. 



Składniki
Spód
– 160 g mąki owsianej
– 60 g masła orzechowego 100%
– 140 ml mleka roślinnego
Masa kokosowa
– 200 g wiórek kokosowych
– puszka mleczka kokosowego
– cukier/ słodzik wedle uznania
Bita śmietana
– stała część z jednej puszki mleczka kokosowego
– cukier słodzik wedle uznania
Dodatkowo
– ok 25 g migdałów 



Wykonanie
Spód
Mąkę owsianą łączymy z masłem orzechowym oraz mlekiem tak aby powstała jednolita, zwarta masa. Następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowaną formą ( moja ma wymiary 24 x 24 cm –  wyłożyłam ją  papierem do pieczenia). Chowamy do lodówki.
Masa kokosowa
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miseczki a następnie wkładamy do lodówki. Pozostałą płynną część mleczka wlewamy do rondelka i zagotowujemy razem z wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do wystudzenia. Kolejno wyciągamy z lodówki stałą część mleczka i dodajemy wystudzone wiórki. Dorzucamy słodzik/cukier a następnie całość chwilę miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy  na spód i ponownie chowamy do lodówki.
Bita śmietana
Stałą część mleczka kokosowego miksujemy przez chwilę z cukrem/słodzikiem a następnie wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.



Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. 



Smacznego!
W. 

Polecane

5 Comments

  1. Wygląda nieziemsko! Będę musiała wypróbować ten przepis. 😉

  2. Kocham kokos i bitą śmietanę 🙂 Coś czuję, że w przypadku tego przepisu ze śmietaną mogę trochę przesadzić 🙂 Ale fit to fit!

  3. O tak połączenie kokosa i śmietany jest w tym przypadku nieziemsko smaczne;)

Dodaj komentarz