Witajcie,
jeśli jesteś fanami kokosa to ten przepis jest dla Was! Uwielbiam wszystko co kokosowe:) A, że miałam trochę wiórków ukrytych w szafce oraz mleczko kokosowe w lodówce i postanowiłam to połączyć. Dawno nie robiłam ciast bez pieczenia, dlatego uznałam, że fajnie będzie zrobić coś takiego na szybko. Spód ma lekko orzechowy posmak a wierzch pokrywa kokosowa bita śmietana. Niezamierzenie ale wyszło mi przy okazji wegańskie oraz bezglutenowe ciasto:) Jeśli kochacie kokosy to spróbujcie koniecznie!
Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik policzyłam ksylitol): 241 kcal w tym: B: 4 g; W: 17 g; T: 18,5 g.
Składniki
Spód
– 160 g mąki owsianej
– 60 g masła orzechowego 100%
– 140 ml mleka roślinnego
Masa kokosowa
– 200 g wiórek kokosowych
– puszka mleczka kokosowego
– cukier/ słodzik wedle uznania
Bita śmietana
– stała część z jednej puszki mleczka kokosowego
– cukier słodzik wedle uznania
Dodatkowo
– ok 25 g migdałów
Wykonanie
Spód
Mąkę owsianą łączymy z masłem orzechowym oraz mlekiem tak aby powstała jednolita, zwarta masa. Następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowaną formą ( moja ma wymiary 24 x 24 cm – wyłożyłam ją papierem do pieczenia). Chowamy do lodówki.
Masa kokosowa
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miseczki a następnie wkładamy do lodówki. Pozostałą płynną część mleczka wlewamy do rondelka i zagotowujemy razem z wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do wystudzenia. Kolejno wyciągamy z lodówki stałą część mleczka i dodajemy wystudzone wiórki. Dorzucamy słodzik/cukier a następnie całość chwilę miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki.
Bita śmietana
Stałą część mleczka kokosowego miksujemy przez chwilę z cukrem/słodzikiem a następnie wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
W.
Wygląda nieziemsko! Będę musiała wypróbować ten przepis. 😉
Zdecydowanie warto spróbować;)
Kocham kokos i bitą śmietanę 🙂 Coś czuję, że w przypadku tego przepisu ze śmietaną mogę trochę przesadzić 🙂 Ale fit to fit!
O tak połączenie kokosa i śmietany jest w tym przypadku nieziemsko smaczne;)
Wygląda megaaaaaa apetycznie! 🙂