Witajcie,
spodobało mi się tworzenie deserów, których nie trzeba piec, bo ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu no i można je zjeść praktycznie od razu. Dzisiaj przed Wami kolejna propozycja na wegański bezglutenowy deser- na wzór ciastek “Oreo”. Kakaowo owsiane ciastko przełożyłam kokosową masą na bazie mleczka kokosowego. Musicie je koniecznie spróbować!
Wartości odżywcze ( na jedno ciastko): 187 kcal w tym: B: 5 g; W: 13 g; T: 13 g.
Składniki (6 ciastek – wykrojone typową szklanką)
– 80 g zmielonych płatków owsianych (mąki owsianej)
– 30 g masła orzechowego 100%
– 70 ml mleka roślinnego
– 1 łyżka kakao
– 4 kostki gorzkiej czekolady
Nadzienie
– 100 ml mleczka kokosowego
– 50 g wiórek kokosowych
– 1 łyżka miodu lub innego słodzika
Wykonanie
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy zmielone płatki/mąkę. Dodajemy mleko, masło oraz kakao. Wlewamy także roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia gdyż ciasto jest dość kleiste). Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy na przykład szklanką kołka (tak by była parzysta liczba). Wkładamy na godzinę do lodówki.
Nadzienie
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe oraz miód. Chwilę podgrzewamy. Wsypujemy wiórki kokosowe (jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej wiórek). Dokładnie mieszamy a następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Z lodówki wyciągamy nasze ciastka. Na jednym układamy nadzienie i przykrywamy drugim. Tak przygotowane ciastka chowamy do lodówki na kilka godzin.
Ciastka mają lekko orzechowy posmak. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie;)
Smacznego!
W.
Świetny przepis, ciasteczka wyglądają pysznie. 🙂
Takie ciacha to rozumiem 😉
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/