Trzy przepisy na FIT naleśniki

Witajcie! Naleśniki to smaczna opcja zarówno na śniadanie jak i na obiad a nawet kolację. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: zarówno w wersji na słono jak i na słodko. W tym wpisie przygotowałam dla Was propozycję na trzy przepisy na naleśniki w wersji na słodko. Zerknij i daj znać, które wybierasz dla siebie:)

Naleśniki z nadzieniem kokosowym (Bounty)

Składniki (3 porcje) 1 porcja: 213 kcal w tym: B 10 g W: 27 g T: 7 g

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 1 jajko

Masa kokosowa

  • 180 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Dodatkowo

  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, wiórki kokosowe oraz wlej mleko i wodę. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgarzej patelni z olejem z obu stron na zlocisty kolor(jeśli masz nieprzywierającą patelnię możesz smażyć bez oleju). Serek wymieszaj z ksylitolem oraz wiórkami kokosywmi. Posmaruj naleśniki. Czekoladę rozpuść i polej naleśniki do dekoracji (możesz również posypać startą czekoladą).

Naleśniki z nadzieniem orzechowym (Kinder Bueno)

Składniki ((3 porcje) 1 porcja to: 233 kcal w tym: B: 34 g W: 26 g T: 7 g

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Masa orzechowa

  • 150-180 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka ksylitolu

Dodatkowo

  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Do miski wysp mąkę, wbij jajko i wlej mleko oraz wodę – dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju na patelni usmaż naleśniki. Serek wymieszaj z masłem orzechowym i ksylitolem. Rozsmaruj na naleśnikach i złóż w trójkąt. Czekoladę roztop i polej naleśniki.

Naleśniki z serkiem i owocami

Składniki (3 porcje)

  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • opakowanie serka naturalnego homogenizowanego
  • 5-6 świeżych truskawek lub innych owoców
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
  • olej do smażenia

Wykonanie

Mleko i mąkę zblenduj na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki na złocisty kolor z obu stron. Truskawki oczyść i pokrój w kostkę. Naleśniki smaruj pastą, ułóż truskawki i złóż w trójkąt. Czekoladę roztop i polej naleśniki. 

Smacznego!

Weronika.

Polecane