Przepis #375 FIT Tort czekoladowo-malinowy bez mąki

Witajcie, dwusmakowy tort bez grama mąki! Bazą tortu jest biszkopt na bazie zmielonych migdałów (najlepiej użyć migdałów z łupinkami) ale możesz wykorzystać innego rodzaju orzechów. Biszkopt został przełożony dwoma rodzajami mas na bazie jogurtu greckiego (można go zamienić na skyr lub zmielony ser twarogowy) o smaku czekoladowym oraz malinowym co idealnie się uzupełnia!

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 190 kcal B: 15 g W: 16 g T: 9 g

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu

Masa czekoladowa

  • 250 g jogurtu greckiego lub skyru
  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżeczki zmielonego ksylitolu/erytrolu
  • 50 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny

Masa malinowa

  • 250 g jogurtu greckiego lub skyru
  • 50 g malin
  • 2 łyżeczki zmielonego ksylitolu/erytrolu
  • 50 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny

Dekoracja

  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka zmielonego ksylitolu/erytrolu

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol/erytrol. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Biszkopt pozostaw do wystudzenia a następnie przetnij na pół. Jeden krążek wyłóż na spód blachy (w tej samej w której pieczony był biszkopt) wyłożonej folią spożywczą.

Masa czekoladowa

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko przestudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Następnie wymieszaj przestudzoną czekoladę z jogurtem oraz ksylitolem/erytrolem. Kolejno wlewaj powoli żelatynę i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na krążek tortowy wyłożony w formie i przykryj drugim kawałkiem biszkoptu. Schowaj do lodówki na czas przygotowania malinowej masy.

Masa malinowa

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko przestudź. Jogurt wymieszaj z ksylitolem/erytrolem oraz malinami. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Masę wylej na wcześniej przygotowane warstwy. Całość schłodź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.

Przygotuj dekorację. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej boki ciasta. Jogurt wymieszaj z ksylitolem i udekoruj wedle uznania.

Dodatkowo tort możesz udekorować świeżymi malinami. Ciasto schłodź i przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Weronika.

Polecane