Przepis #210 Sernik bez spodu z orzechową nutą

Witajcie,

lekko orzechowy sernik z dodatkiem rodzynek to bardzo prosty przepis na pyszny deser. Mój sernik zrobiłam bez spodu. Do masy dodałam masło orzechowe co nadało ciastu lekkiego posmaku orzecha i przełamało delikatny smak sera. To naprawdę prosty i szybki przepis, który zawsze dobrze smakuje. Ciasto jest bezglutenowe (jeśli użyjecie budyniu bez glutenu) i bez dodatku białego cukru. Dodatkowego smaku dodaje posypka z siekanych migdałów, która przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Skusicie się na kawałek?:)

Składniki

(forma o wymiarach 24×24 cm)

  • 750 g sera twarogowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (bezglutenowy lub zwykły)
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5-6 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka posiekanych migdałów

Wykonanie

Ser miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka oraz budyń. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy nasze słodzidło oraz dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec wsypujemy rodzynki. Mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie pozostawiamy do wystudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym. Polewamy ciasto. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami.

Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto możecie także zrobić na dowolnym spodzie na przykład kruchym cieście.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz