Witajcie, prosty deser na patyku czyli cake pops. Cake pops czyli małe słodkie kuleczki powstałe z połączenia kawałków upieczonego wcześniej ciasta (biszkoptu, biszkoptów lub resztek innych ciast) z dodatkiem kremu/serka, które łączy wszystkie składniki by móc uformować kulki a następnie nałożyć je na patyk. Wyglądem przypominają trochę lizaki. Najczęściej zostają oblane czekoladą a następnie udekorowane różnymi posypki, dlatego też nie tylko świetnie smakują ale są także ładną dekoracją, którą później można zjeść.
Próbowaliście Cake Pops? Macie swoje ulubione przepisy?
Składniki (8 szt.)
1 sztuka to: 91 g w tym: B: 3 g W: 8 g T: 6 g
- 60 g biszkoptów bez cukru lub biszkoptu
- 75 g serka homogenizowanego naturalnego
- 30 g czekoladowego kremu bez cukru lub masła orzechowego
Dodatkowo
- 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
- posypki: posiekane migdały, wiórki kokosowe, posiekane orzeszki
- patyczki do cake pops lub wykałaczki.
Wykonanie
Biszkopty lub biszkopt rozdrobnij bardzo dokładnie. Następnie wymieszaj z serkiem oraz kremem czekoladowym/masłem orzechowym tak by powstała bardzo zbita masa. Schowaj do lodówki na około godzinę. Następnie uformuj z masy kulki, nadziej na patyczki/wykałaczki.
Przygotuj czekoladową polewę: mleko podgrzej i rozpuść z nim czekoladę. Gotowe cake pops w przestygniętej ale płynnej polewie a następnie posyp posypkami wedle uznania.
Gotowe cake pops przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Weronika.