Witajcie, będąc w temacie jesiennym wypieków pora na kolejną propozycję z jabłkami czyli bezglutenowy biszkopt z kawałkami jabłek oraz cynamonem. Bazą biszkoptu jest mąka bezglutenowa – ja użyłam mąki kukurydzianej ale możesz ją zamienić na gotową mieszankę bezglutenową lub mąkę kokosową. Dla osłody dodałam ksylitol ale możesz go wymienić na miód, ksylitol czy syrop klonowy. I oczywiście jabłka – dodaj swoje ulubione. W przepisie użyłam jednego większego jabłka ale możesz dodać ich więcej – pamiętaj, że jeśli będą zbyt soczyste, puszczą dużo wody i może wyjść zakalec. Na wierzchu nie mogło zabraknąć cynamonu ale jeśli go nie lubisz możesz go pominąć lub zamienić na np. startą czekoladę lub sam ksylitol czy syrop klonowy. Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Możesz je ze sobą zabrać do pracy, szkoły czy na jesienny spacer.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 jabłko
Dodatkowo
- 1 łyżeczka zmielonego ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp ksylitol. Następnie dodawaj po kolei żółtka po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ½ masy. Wyłóż ½ jabłek pokrojonych w kostkę. Wylej resztę masę. Wierzch posyp resztą jabłek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 25-30 min. Po upieczeniu zostaw ciasto jeszcze przez około pół godziny w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnij z pieca i wystudź. Ciasto posyp ksylitolem zmieszanym z cynamonem.
Ciasto możesz również posypać samym cynamonem, startą czekoladą lub polać lukrem na bazie ksylitolu. Idealnie sprawdzi się także syrop klonowy.
Smacznego!
Weronika.