przepisy

Przepis #113 Bezglutenowe eklerki

Witajcie,
karnawał dobiega końca, dlatego chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na “ostatkowe” słodkości. Dzisiaj propozycja na bezglutenowe eklerki z nadzieniem serowo-jogurtowym dzięki temu są o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne. Spróbujcie koniecznie!
Wartości odżywcze na 100 g: 256 kcal w tym: B: 7 g; W: 15 g; T: 20 g.


Składniki
Ciasto 
– 100 g masła
– 4 jajka
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła
– szklanka wody

Nadzienie
– opakowanie serka mascarpone
– duże opakowanie jogurtu greckiego (350-400 ml)
– 2-3 łyżki cukru lub innego słodziłda

Polewa 
– kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie
Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy masło oraz słodzik. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy mąki wraz z sodą i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż wystygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy ciasto, aż zacznie delikatnie odstawać od naczynia. Tak przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy ciasto tak by powstały eklery. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia  a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. 


Nadzienie
Serek mascarpone miksujemy z jogurtem oraz słodzikiem. Następnie napełniamy jedną część ciastka i przykrywamy drugim. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy eklerki. 



Eklerki przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem warto wyciągnąć je chwilę wcześniej z lodówki. 



Smacznego!
W. 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *