Witajcie, lekki cytrynowiec – bez pieczenia i bez białego cukru! Ciasto składa się z trzech warstw. Na dni ułożyłam biszkopty bez cukru (do kupienia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością/ Internecie). Serowa warstwa to połączenie sera twarogowego (np. z wiaderka) oraz skyru/kvargu (możesz też użyć serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego). Wierzch to galaretka cytrynowa bez cukru. Całość jest bardzo orzeźwiająca!
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 87 kcal w tym: B: 11 g W: 11 g T: 1 g
Spód
- około 11-12 biszkoptów bez cukru
Masa serowa
- 350 g skyru/kvargu naturalnego
- 300 g sera twarogowego
- 100 ml gorącej wody
- 20 g żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
Wierzch
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej bez cukru
Wykonanie
Na dnie formy wyłożonej folią ułóż biszkopty. Ser twarogowy zmiksuj/wymieszaj ze skyrem oraz ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudź a następnie powoli wlewaj do serowy masy cały czas mieszając. Masę przelej na biszkopty i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
W tym czasie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na serową masę. Schłodź w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).
Smacznego!
Weronika.