Przepis #172 Sernik “Snikers” – bez spodu

Witajcie,
wszelkiego rodzaju serniki na chudym twarogu są hitem FIT słodkości. Można je zrobić z różnymi dodatkami i wielu różnych wersjach. Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik “Snikers” – bez spodu! Pyszna masa serowa łączy się z orzechowym kremem – niebo w gębie!
Warto spróbować!

Wartości odżywcze na 100 g: 167 kcal w tym: B: 12 g; W: 10 g; T: 9 g. 


Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Masa serowa
– 460 g sera twarogowego
– opakowanie jogurtu greckiego 330 ml
– opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
– 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 3 jajka 
Masa orzechowa
– 100 g masła orzechowego 100% (można użyć masła crunchy – z kawałkami orzechów)
– 1 łyżka miodu
Polewa
– 40 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego


Wykonanie
Masa serowa
Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia.
Masa orzechowa
W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy delikatnie przestygnie wykładamy na wystudzony sernik.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy ciasto.


Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc. Mimo braku spodu nie ma problemu z krojeniem ciasta. 


Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *