Przepis #171 Jogurtownik “Oreo”

Witajcie,
w poprzednim poście (tutaj) napisałam dla Was recenzję jogurtownicy YogurBerry a dzisiaj mam dla Was propozycję jak wykorzystać jogurt, który dzięki niej można zrobić. Przygotowałam przepis na Jogurtownik Oreo na lekkim spodzie bez pieczenia. Dla wielbicieli ciastek Oreo (i nie tylko) będzie idealne – znika w mgnieniu oka. Musicie je koniecznie spróbować – zwłaszcza teraz kiedy mamy jeszcze ciepłe dni!

Wartości odżywcze na 100 g : 163  kcal w tym: B: 6 g; W: 19 g; T: 7 g.


Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Spód
– 40 g gorzkiej czekolady
– 40 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
– 35 ml mleka roślinnego lub zwykłego
– 15 g masła orzechowego
Masa
– 800 ml jogurtu naturalnego (jak zrobić domowy jogurt – tutaj)
– 5 ciastek oreo
– 2 – 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 25 g żelatyny
– 200 ml wody
Dodatkowo
– 5 ciastek oreo



Wykonanie
Spód
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej mąkę, mleko oraz masło orzechowe. Całość zagniatamy. Tak przygotowaną masą wylepimy spód formy. Wkładamy do lodówki.
Masa
Wodę podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Następnie rozpuszczamy w niej żelatynę. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Jogurty przez chwilę miksujemy. Dodajemy nasze słodzidło i ponownie chwilę miksujemy. Powoli dodajemy przestudzoną żelatynę. Do masy dodajemy pokruszone ciastka oreo ( 5 sztuk) i wszystko mieszamy łyżką. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Po około 1-2 godzinach wyciągamy ciasto i posypujemy wierzch pokruszonymi ciastkami oreo (5 sztuk).


Ciasto idealnie smakuje gdy jest dobrze schłodzone. Smakuje obłędnie!


Smacznego !
W.

Polecane