Witajcie,
puszysty biszkopt przekładamy bardzo kokosowym kremem oblany domową białą polewą czyli FIT torcik inspirowany wafelkiem Princessa. Biszkopt powstał na mące kukurydzianej (możesz zamiennie użyć kokosowej) dzięki czemu jest bezglutenowy. Dla osłody dodałam miodu ale możesz wykorzystać inne słodzidło jakiego na co dzień używasz. Masa powstała na bazie sera twarogowego (takiego w kosce), jeśli jednak nie liczysz zbytnio kalorii możesz wybrać gęsty ser mascarpone. Do masy dodałam także pastę kokosową (możesz ją kupić na przykład w Rossmannie lub sklepach internetowych). Wykorzystałam ją także do przygotowania polewy. W połączeniu z gęstym mleczkiem kokosowym to istna petarda! Oczywiście nie mogło zabraknąć wiórków kokosowych, które dorzuciłam do biszkoptu, masy oraz na wierzch tortu.
Jeśli jesteś fanem kokosu to jestem pewna, że to ciasto skradnie Twoje serce:)
Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 3 jajka
- 30 g mąki kukurydzianej/kokosowe
- 2 łyżki dowolnego słodzidła
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Masa
- 200 g sera twarogowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki dowolnego słodzidła
- 2 łyżki pasty kokosowej (opcjonalnie)
Polewa
- 3 łyżki pasty kokosowej
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 1 łyżki dowolnego słodzidła
Dodatkowo
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.
Masa
Ser mieszamy z jogurtem oraz pastą kokosową (można to zrobić delikatnie mikserem lub za pomocą łyżki). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzidło. Ponownie mieszamy. 1/3 masy wykładamy na pierwszy krążek tortu, przykrywamy drugim. Wykładamy kolejną część masy (1/3). Przykrywamy ostatnim krążkiem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy pastę kokosową oraz mleczko kokosowe. Dodajemy słodzidło. Lekko przestudzoną masą polewamy torcik. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chowamy na 2 godziny do lodówki. Podczas chłodzenia polewa delikatnie zastyga dzięki czemu bardzo łatwo się kroi.
Smacznego!
Ooooo! Princessa to był niegdyś mój ukochany wafel, ale teraz nie jadam kupnych słodyczy. Niemniej wspomnienia są takie smakowite! Podkradam pomysł 🙂 Świetny przepis.
Dziękuję i życzę smacznego:)