Hej! Domowe tacos z kurczakiem i warzywami to propozycja, która sprawdzi się na domówki, imprezki, obiad czy jako przekąska. Bo kiedy naoglądasz się meksykańskich seriali wpada tacos!
Tacos to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które można przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niewielkiej wielkości placuszki (tortilla) do tacos przygotowywane są z mąki kukurydzianej czy pszennej. Wypełnia się je różnym rodzajem mięsa oraz warzywami. Nie może zabraknąć limonki do skropienia całość, która nadaje charakter tacos. Moja propozycja to tacos z szarpanym kurczakiem i warzywami – dokładny przepis poniżej.
Składniki (12 sztuk)
Tortilla
- 130 g ciepłej wody
- 100 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g oliwy
Nadzienie
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, czosnek, czerwona papryka ostra
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/2 ogórka zielonego
- 4 liście sałaty lodowej
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- limonka
Wykonanie
Tortille: do miseczki wlej wodę. Wsyp obie mąki oraz wlej oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto aż powstanie jednolita masa (możesz użyć do tego np. robota kuchennego). Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 12 kulek. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy około 10 cm. Smaż na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron po 30 sekund. Gotowe placuszki przykryj bawełnianą ściereczka na czas przygotowania farszu.
Nadzienie: pierś z kurczaka ugotuj w wodzie. Następnie poszarp widelcem na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz mięso. Przypraw do smaku.
Ogórka oraz paprykę pokrój w kostkę a sałatę porwij na drobne kawałki. Składniki wymieszaj razem z oliwą oraz przyprawami.
Składanie: na każdej tortill ułóż mięso i warzywa. Posyp szczypiorkiem oraz skrop limonką.
Smacznego!
Weronika.