Witajcie, pachnące latem delikatne drożdżówki z serem oraz frużeliną truskawkową. Bazą jest ciasto na bazie mąki orkiszowej. Zamiast truskawek może być użyć innych sezonowych owoców. Drożdżówki są bardzo lekkie i puszyste idealnie sprawdzą się na letni deser, który możesz ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Skusisz się na jedną?
Składniki ( 8 sztuk) 1 sztuka to: 230 kcal w tym: B: 8 g W: 27 g T: 10 g
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 120 g napoju roślinnego lub mleka
- 60 g roztopionego oleju kokosowego
- 15 g drożdży (świeżych)
- szczypta cukru
- 50 g erytrolu
- 1 jajko
Frużelina truskawkowa
- 180 g truskawek
- 1 łyżka zimnej wody + 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka erytrolu
Masa serowa
- 150 g sera twarogowego np. z wiaderka
- 1 łyżka erytrolu
Wykonanie
Podgrzej mleko. Do miseczki pokrusz drożdże, posyp cukrem, zalej letnim mlekiem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Masę przesiej do miski, dodaj jajo, erytrol, roztopiony olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrób bardzo dokładnie i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kulek. Każdą kulę lekko rozgnieć na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. W każdy dołek włóż po łyżce frużeliny oraz masy serowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez około 15 – 20 minut.
Frużelina truskawkowa
Truskawki pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, wsyp erytrol i wymieszaj. Gotuj aż owoce puszczą sok. Następnie dodaj wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i Dodaj zimną wodę wymieszaną z żelatyną.
Masa serowa
Ser mieszaj z erytrolem.
Przestudzone drożdżówki możesz posypać zmielonym erytrolem.
Smacznego!
Weronika.