Witajcie, bardzo czekoladowy i orzechowy deser o smaku cukierków Michałki. Deser przygotowałam na bazie mleczka kokosowego oraz gorzkiej czekolady. Deser jest wegański i nie zawiera białego cukru – tutaj zwróć uwagę by czekolada nie zawierała mleka oraz dodatku białego cukru (oczywiście możesz również użyć zwykłej gorzkiej czekolady). Zarówno do masy jak i dekoracji potrzebujesz orzeszków. Ja użyłam orzechów laskowych ale możesz użyć innych: włoskich, ziemnych czy nerkowca. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i do złudzenia przypomina oryginalne cukierki Michałki.
Składniki (2 porcje) 1 porcja: 508 kcal w tym: B: 6 g W: 27,5 g T: 43 g
- 200 ml mleczka kokosowego
- 80 g gorzkiej czekolady + 4 kostki
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła
- 1,5 łyżki posiekanych orzechów
Polewa
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów
Wykonanie
W rondelku rozpuść mleczko kokosowe z czekoladą. Dodaj masło orzechowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj orzeszki i wymieszaj. Masę przelej do kubeczków, lekko schłodź a następnie włóż do lodówki na około godzinę. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Kubeczki z kremem wyciągnij z lodówki. Na wierzch wyłóż posiekane orzeszki a następnie polej polewą.
Deser ponownie schłodź w lodówce. Przed spożyciem najlepiej wyciągnij na kilka minut z lodówki.
Smacznego!
Weronika.