Przed Wami kolejna porcja przepisów z cyklu “Trzy przepisy na…”. Dzisiaj pora na ekspresowe FIT desery. Przygotujesz je dosłownie w kilka minut – bez pieczenia czy gotowania. Wystarczy tylko kilka łatwodostępnych składników by stworzyć pyszny deser, podwieczorek czy drugie śniadanie. Ekspresowe desery to moja specjalność a na moim blogu znajdziesz ich tutaj całkiem sporo. Mam nadzieję, że moje dzisiejsze propozycje również Wam zasmakują.
Przepisy na desery znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Życzę smacznego!
Deser kawowy
Składniki
- 2 małe banany
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Krem
- 1 czubata łyżeczka ksylitolu (15 g)
- 1 opakowanie serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
Banany zblenduj z kakao i kawą na gładką masę. Przełóż do miseczki lub kubeczka. Przygotuj krem. Serek wymieszaj z kakao, kawą, ksylitolem oraz mąką. Odstaw na 5 minut a następnie wyłóż na bananową masę.
Deser z preparowanym orkiszem („na wiejską nutę”)
Składniki
- 50 g preparowanego orkiszu lub ryżu
- opakowanie serka homogenizowanego naturalnego (150 g)
- 2 łyżeczki kyslitolu
- 2 kostki gorzkiej czekolady (14 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 ml)
Wykonanie
Na dno kubeczka wyłóż 25 g preparowanego orkiszu lub ryżu. Serek wymieszaj z ksylitolem i wyłóż na orkisz/ryż. Wsyp kolejne 35 g preparowanego orkiszu/ ryżu. Czekoladę i olej roztop w rondelku. Polej deser.
Szarlotka w kubeczku
Składniki
- 6 herbatników bez cukru
- 100 g jabłek pokrojonych w kostkę
- 1/3 szklanki wody
- 90 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 czubata łyżeczka ksylitolu (15 g)
- 1 czubata łyżeczka mąki kokosowej (15 g)
- szczypta cynamonu do dekoracji
Wykonanie
Na spód miseczki/kubeczka pokrusz 3 herbatniki. Do rondelka wlej wodę i dodaj jabłka. Pruż przez kilka minut aż zacznie robić się dżem. ½ części jabłkowej masy wyłóż na herbatniki Pokrusz kolejne 3 herbatniki oraz wyłóż resztę owoców. Serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem oraz mąką kokosową. Tak powstałym kremem udekoruj wierzch deseru. Posyp odrobiną cynamonu.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Smacznego!
Weronika.