Witajcie, kiedy na dworze zaczyna robić się ciepło czas na orzeźwiający deser czyli bezglutenowy cytrynowiec z masą serową. Ciasto jest lekkie i soczyste dzięki galaretce. Połączenie masy serowej idealnie współgra z dodatkiem cytryny i galaretki o tym samym smaku. Ciasto składa się z bezglutenowego biszkoptu, który przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej; serowej masy do której użyłam sera bez laktozy w kostce oraz cytrynowej galaretki bez cukru. Zarówno do masy serowej jak i biszkoptu dodałam startą skórkę z cytryny by jeszcze bardziej podkreślić cytrynowy smak. Deser jest niezwykle orzeźwiający i smakuje jak najlepsza lemoniada!
Poczęstuj się !
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 3 jajka
- 30 g mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 łyżki ksylitolu
- starta skórka z ½ cytryny
Masa serowa
- 230 g sera twarogowego w kostce
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki gorącej wody
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- starta skórka z ½ cytryny
Dodatkowo
- galaretka cytrynowa bez cukru na 0,5 l wody
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Wsyp ksylitol i miksuj jeszcze przez chwilę. Na konie wsyp mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia a następnie przetnij go na pół.
Masa serowa
Ser zmiksuj z jogurtem i ksylitolem na dość gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę do serowej masy cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodaj ½ startej skórki cytrynowej. Dokładnie wymieszaj.
Formę od pieczenia biszkoptu wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pierwszy krążek ciasta. Wyłoż ½ masy serowej. Przykryj drugim krążkiem. Wyłóż pozostałą masę. Włóż ciasto do lodówki aby masa zastygła.
W między czasie przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy galaretka zacznie tężeć bardzo powoli wylej ją na ciasto. Ciasto ponownie schowaj do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.
Smacznego!