Witajcie, domowe batoniki z mlecznym kremem, orzeszkami laskowymi oraz FIT karmelem z dodatkiem kokosa oblane pyszną czekoladą czyli domowe batoniki Knoppers. Przygotowanie takich batoników jest bardzo szybkie i proste. Potrzebujesz tylko kilka składników bo odtworzyć w domu gotowe sklepowe słodycze. Do przygotowania masy wykorzystałam ser mascarpone ponieważ jest dość gęsty i można swobodnie rozsmarować go na wafelku. FIT karmel to po prostu zblendowane daktyle do których dodałam wiórki kokosowe. Do masy z orzeszkami użyłam orzechów laskowych ale możesz je zastąpić innymi orzeszkami na przykład włoskimi czy ziemnymi. Batoniki najlepiej smakują kiedy są dobrze schłodzone. Skusisz się na jednego?:)
Składniki (4 batoniki)
1 batonik to: 202 kcal w tym: B: 3 g W: 23 g T: 12 g
- 1 wafel tortowy bez cukru
- 2 łyżki sera mascarpone
- 1-2 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 50 g daktyli kokosowych
- 3 orzechy laskowe
- 4 łyżki mleka
- 5 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
Z wafla tortowego wycinamy 12 prostokątów o takiej samej wielkości ( 3 prostokąty na jeden batonik) – ja obrysowałam kupny batonik Knoppers.
Ser mascarpone mieszamy z ksylitolem a następnie dzielimy na pół. Jedną część masy zostawiamy „mleczną” a drugą mieszamy z pokrojonymi orzeszkami laskowymi lub ziemnymi.
Daktyle moczymy przez około 20 min w gorącej wodzie. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z wiórkami kokosowymi – powstaje nam masa karmelowa z kokosem.
Gdy mamy gotowe wszystkie masy przystępujemy do składania batonika: na pierwszy wafelek wykładamy około 1-2 cm masy mlecznej, przykrywamy drugim wafelkiem, wykładamy również około 1-2 cm masy z orzeszkami, przykrywamy trzecim wafelkiem, wykładamy około 2 cm masy karmelowej z kokosem. Na czas zrobienia polewy chowamy batoniki do lodówki.
Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy mleko. Kiedy będzie już gorące wyłączmy palnik i wrzucamy pokruszoną czekoladę – mieszamy aż powstanie jednolita masa (gdy polewa będzie za rzadka dodaj więcej czekolady a gdy będzie za gęsta dolej odrobinę mleka). Tak powstałą polewą dekorujemy nasze batoniki. Ponownie chowamy do lodówki aż polewa zgęstnieje.
Wierzch batonika możesz dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego!