Witajcie, powoli wchodzimy w świąteczne klimaty! Na dobry początek rozgrzewająca czekolada do picia z wegańską bitą śmietaną. Do przygotowania czekolady potrzebujesz mleka, kakao, czekolady oraz czegoś dla osłody. W moim przepisie znajdziesz mleko roślinne ale również dobrze możesz użyć zwykłego (wtedy jednak przepis nie będzie wegański). Dla osłody wykorzystałam ksylitol ale możesz zamienić na inne słodzidło. Do przygotowania wegańskiej bitej śmietany potrzebujesz stałej części mleczka kokosowego (porada: dzień wcześniej puszkę mleczka odwróć – otwarciem do dołu i schłodź w lodówce). Dekoracja wedle uznania! Czekolada jest gęsta i smakuje naprawdę świątecznie:)
Składniki (2 porcje) 1 porcja: 246 kcal w tym: B: 3 g W: 28 g T: 15 g)
- 250 ml mleka roślinnego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ksylitolu
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wegańska bita śmietana
- 100 g stałej części mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżeczka ksylitolu
Wykonanie
Do rondelka wlej mleko. Dodaj czekoladę, ksylitol oraz kakao. Wymieszaj. Podgrzej na ogniu dopóki składniki się połączą. Kiedy masa zacznie wrzeć dodaj mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut dopóki czekolada nie zacznie gęstnieć cały czas mieszając. Przelej do kubeczka i lekkiego schłodzenia. Stałą część mleczka kokosowego zblednuj z ksylitolem lub energicznie wymieszaj. Udekoruj wierzch czekolady.
Napój możesz udekorować piankami, startą czekoladą lub posiekanymi orzeszkami. Do czekolady możesz również dodać odrobinę cynamonu.
Smacznego!
Weronika.