Witajcie, pachnący piernikiem, bardzo aromatyczny Kopiec Kreta w wersji bezglutenowej z dodatkiem domowych powideł oraz banana. Bazą ciasta jest biszkopt, który powstał na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu jest bezglutenowy. Do biszkoptu dodałam również przyprawy piernikowej stąd piękny świąteczny zapach. Spód ciasta posmarowałam delikatnie domowej roboty powidłami. Nie mogło również zabrakną banana, które ułożyłam na rozsmarowane powidła. Na wierzch przygotowałam masę na bazie serka homogenizowanego oraz odrobiny cynamonu by nadać jeszcze większego aromatu. Przyprawy możesz tutaj dodawać wedle uznania:)
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa
- 300 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki kokosowej
Dodatkowo
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 średni banan
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Następnie dodaj ksylitol. Zmiksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj również przyprawę do piernika. Wszystkie składniki miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wystudź biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie zetnij delikatnie górną część a następnie bardzo ostrożnie wydłub środek tak by nie naruszyć dna oraz boków (resztki ciasta zostaw do dekoracji). Spód posmaruj powidłami i ułóż plasterki banana.
Masa
Serek wymieszaj z ksylitolem, cynamonem oraz mąką kokosową. Odstaw na kilka minut. Następnie wyłóż masę na banany tworząc stożek. Posyp rozdrobnionymi resztkami ciasta. Schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.
Dodatkowo ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem, polać miodem lub polewą z gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Weronika.