Przepis#333 Piernikowe FIT Tiramisu

Witajcie, w okresie świątecznym nawet Tiramisu przybiera piernikową postać! Lekkie deser pachnący piernikami i cynamonem to idealna propozycja na przedświąteczny czas. Podstawą są oczywiście biszkopty – najlepiej bez cukru (na szczęście o takie już coraz łatwiej bo można je spotkać w wielu sklepach) oraz masa na bazie serka homogenizowanego, którego możesz zastąpić serem twarogowym. Smak i zapach nadaje ciastu przyprawa do piernika – tutaj także najlepsza będzie taka bez dodatku cukru (sprawdź skład!). Dla osłody możesz dodać  ksylitol, miód czy inne ulubione słodzidło. Deser jest bardzo aromatyczny!

Skusisz się na taką wersję Tiramisu?

Składniki (forma 14 x 21 cm)

  • 20 biszkoptów bez cukru
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • ¾ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kokosowej

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka kakao do dekoracji

Wykonanie

Kawę oraz przyprawę do piernika (1/2 łyżeczki) rozpuść w gorącej wodzie. W naczyniu ułóż połowę biszkoptów. Polej ½ mieszanki kawy oraz przyprawy do piernika. Serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem, kakao, przyprawą do piernika oraz mąką kokosową. Tak powstałą masę – ½ całości wyłóż na biszkopty. Ułóż kolejną porcję biszkoptów. Wyłóż resztę masy. Wierzch posyp kakao. Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.

Wierzch deseru możesz również udekorować piernikami, startą czekoladą czy polewą czekoladową a nawet kawą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz