przepisy

Przepis #265 FIT Jogurtownik z truskawkami i czekoladą

Witajcie, lekki puszysty jogurtownik z truskawkami na czekoladowym spodzie oraz czekoladową polewą to deser inspirowany czekoladą Milka o smaku truskawkowym. Jogurtownik to ciasto w którym głównym składnikiem jest jogurt naturalny. Można je przygotować w wielu smakach – do mojego deseru użyłam truskawek (trzeba wykorzystać resztki sezonuJ). Spód to rozdrobnione kakaowe herbatniki z dodatkiem masła orzechowego. Wierzch udekorowałam moją ulubioną polewą do ciast na zimno – polewa się nie kruszy i łatwo ją przekroić. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników kakaowych bio
  • 1 duża łyżka masła orzechowego

Masa

  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 100 g zblendowanych truskawek
  • 5-6 truskawek pokrojonych w kostkę
  • 20 g żelatyny
  • 160 ml wody

Polewa

  • 5 łyżek mleka
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie

Spód

Herbatniki rozdrabniamy a następnie mieszamy z masłem orzechowym. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód formy (formę najlepiej wyłożyć folią spożywczą). Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.

Masa

W rondelku podgrzewamy wodę (nie doprowadzamy do wrzenia). Naczynie zdejmujemy z palnika. Wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Jogurty miksujemy z zblendowanymi truskawkami oraz ksylitolem/miodem. Następnie miksując na najniższych obrotach bardzo powoli wlewamy przestudzoną żelatynę. Na koniec wsypujemy pokrojone truskawki – mieszamy bardzo delikatnie łyżką wszystkie składniki.  Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Polewa

Do rondelka wlewamy mleko doprowadzając do wrzenia. Naczynie zdejmujemy z palnika. Wrzucamy czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Wierzch możesz także udekorować świeżymi truskawkami lub startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *