Przepis #265 FIT Jogurtownik z truskawkami i czekoladą

Witajcie, lekki puszysty jogurtownik z truskawkami na czekoladowym spodzie oraz czekoladową polewą to deser inspirowany czekoladą Milka o smaku truskawkowym. Jogurtownik to ciasto w którym głównym składnikiem jest jogurt naturalny. Można je przygotować w wielu smakach – do mojego deseru użyłam truskawek (trzeba wykorzystać resztki sezonuJ). Spód to rozdrobnione kakaowe herbatniki z dodatkiem masła orzechowego. Wierzch udekorowałam moją ulubioną polewą do ciast na zimno – polewa się nie kruszy i łatwo ją przekroić. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników kakaowych bio
  • 1 duża łyżka masła orzechowego

Masa

  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 100 g zblendowanych truskawek
  • 5-6 truskawek pokrojonych w kostkę
  • 20 g żelatyny
  • 160 ml wody

Polewa

  • 5 łyżek mleka
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie

Spód

Herbatniki rozdrabniamy a następnie mieszamy z masłem orzechowym. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód formy (formę najlepiej wyłożyć folią spożywczą). Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.

Masa

W rondelku podgrzewamy wodę (nie doprowadzamy do wrzenia). Naczynie zdejmujemy z palnika. Wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Jogurty miksujemy z zblendowanymi truskawkami oraz ksylitolem/miodem. Następnie miksując na najniższych obrotach bardzo powoli wlewamy przestudzoną żelatynę. Na koniec wsypujemy pokrojone truskawki – mieszamy bardzo delikatnie łyżką wszystkie składniki.  Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Polewa

Do rondelka wlewamy mleko doprowadzając do wrzenia. Naczynie zdejmujemy z palnika. Wrzucamy czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Wierzch możesz także udekorować świeżymi truskawkami lub startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *