Przepis#306 Bezglutenowa rolada z kremem serowym i truskawkami

Witajcie, gdy sezon na truskawki się rozkręca trzeba go wycisnąć jak cytrynę! Dlatego też zapewne kilka kolejnych FIT przepisów na moim blogu będzie właśnie z truskawkami. Jednym z nich jest bezglutenowa rolada z pysznym serowym kremem oraz świeżymi truskawkami. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam mąkę kukurydzianą, która najlepiej się sprawdza do bezglutenowych biszkoptów. Do masy serowej użyłam sera twarogowego w kostce oraz naturalnego serka homogenizowanego – oba produkty bez laktozy. Dla osłody tradycyjnie dodałam ksylitol ale możesz użyć dowolnego słodzidła. I oczywiście truskawki – świeże i pachnące!

Składniki (forma o wymiarach 35 cm x 25 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Masa serowa

  • 230 g sera twarogowego (w kostce)
  • 2 opakowania serka homogenizowanego (po 180 g)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ½ szklanki pokrojonych w kostkę truskawek

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych do dekoracji
  • całe truskawki do dekoracji

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol a następnie po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników. ½ masy wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą masę wymieszaj z kakao. Wyłóż na jasną masę rozprowadzając ciasto na całej blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wyłóż ciasto z formy. Przy użyciu ściereczki jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon. Pozostaw do wystudzenia.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jednym opakowaniem serka homogenizowanego oraz ksylitolem na gładką masę. Wymieszaj z pokrojonymi truskawkami. Bardzo delikatnie rozwiń roladę i rozsmaruj masę. Zwiń bardzo powoli.

Drugi serek homogenizowany wymieszaj z łyżeczką mąki kokosowej oraz 1 łyżką ksylitolu. Posmaruj roladę. Udekoruj roladę całymi truskawkami i posyp wiórkami kokosowymi.

Schłodź roladę w lodówce przez kilka godzin.

Roladę możesz także udekorować startą czekoladą lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *