Kiedy brakuje czasu na gotowanie warto postawić na szybki obiad do którego składniki można przygotować nawet dzień wcześniej. Wywodząca się z kuchni meksykańskiej Quesadilla to idealna propozycja na taki właśnie obiad. A, że moja miłość do języka hiszpańskiego oraz kuchni meksykańskiej oraz hiszpańskiej trwa w najlepsze ta propozycja jest podwójnie trafiona!
Quesadilla to placek tortilla zapiekany serem oraz różnymi dodatkami takimi jak: mięso czy papryka. Moja wersja quesadilli jest inspirowana przepisem ze strony zagrodowy.pl – QUESADILLAS Z PIECZONA PIERSIA KURCZAKA ZAGRODOWEGO I SEREM CHEDDAR do której wykorzystałam pieczoną pierś z kurczaka, paprykę, czerwoną cebulę, żółty ser oraz sos salsa. Najlepiej sprawdzi się tutaj pieczona pierś z kurczaka w aromatycznych, ulubionych ziołach lub przyprawach na grillu lub w piekarniku. Wszystkie warzywa, które dodasz do swojego dania możesz dzień wcześniej obrać, pokroić i schować do lodówki. Do przygotowania przepisu potrzebujesz placków tortilla – najlepiej jeśli będą to placki o bardzo prostym składzie, bez zbędnych dodatków. Dodatkowo moje placki posmarowałam gotowym sosem salsa, który również możesz przygotować samemu. Zamiast tego rodzaju sosu możesz użyć dowolnego sosu lub nie dodawać go wcale. Dodatek sera sprawi, że po zapieczeniu oba placki będą ze sobą sklejone i łatwo będzie je przekroić. A dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Składniki (2 porcje)
- 4 placki tortilla
- 1 mała czerwona cebula
- ½ pieczonej piersi z kurczaka
- 50 g żółtego sera
- ½ czerwonej papryki
- 2 łyżki sosu salsa
- odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie
Na patelni/grillu rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż jeden placek tortilla. Posmaruj sosem salsa. Ułóż plasterki pieczonej piersi z kurczaka, kawałki pokrojonej w paski papryki oraz cebulę pokrojoną w półplasterki. Posyp startym serem. Przykryj drugim plackiem tortilla lekko dociskając. Smaż z obu stron przez około 5 minut. Gotowe placki przekrój na 4 części. Podawaj z ulubionym sosem pomidorowym, serowym lub czosnkowym. Powtórz podobnie z kolejnymi dwoma plackami.
Smacznego !
*artykuł sponsorowany