przepisy

Przepis #198 Sernik z chałwą

Witajcie,

serniki należą do deserów, które są zazwyczaj proste i szybkie do zrobienia. Dodatkowo przygotowane w odpowiedni sposób mogą być dość niskokaloryczne. Moja dzisiejsza propozycja to sernik z dodatkiem chałwy – warto wybrać dobrej jakościowo chałwę bez niepotrzebnych dodatków. Ciasto upiekłam bez spodu dzięki czemu ograniczyłam dodatek kalorii. Sernik jest także bez dodatku białego cukru i glutenu.

Wartości odżywcze na całość: 1250 kcal w tym: B: 128 g; W: 70 g; T: 51.

Czas wykonania: 80 min

Składniki

(forma o średnicy o 16 cm)

– 460 g sera twarogowego

– małe opakowanie jogurtu greckiego (150-200 ml)

– 3 jajka

– opakowanie budyniu waniliowego bez glutenu

– 3 łyżki miodu lub innego słodzidła

– 20 g dobrej jakości chałwy

Dodatkowo 

– 5 kostek gorzkiej czekolady

– 1 łyżeczka oleju kokosowego

– 30 g dobrej jakości chałwy

Wykonanie

Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka.Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń oraz chałwę i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą –  w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy ciasto. Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą.

Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto dzięki chałwie ma lekko orzechowy smak.

Smacznego!


6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *