przepisy

Przepis #96 Deser z kubeczeka: Szarlotka

Witajcie,
dzisiaj propozycja na szybki deser dla zabieganych. Szarlotkę z kubeczka można przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna:) Zrobiona z łatwo dostępnych składników. Może być idealnym rozwiązaniem jako deser dla dużych i małych;) 
Wartości odżywcze (1 porcja): 198 kcal w tym: B: 14,5 g; W: 27,6 g; T: 2,9 g. 




Składniki (1 porcja)
– małe jabłko
– 0, 5 łyżeczki cynamonu
– odrobina wody
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 1-2 łyżeczki cukru/słodzika lub miodu
– kostka gorzkiej czekolady

Wykonanie
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka i dolewamy odrobinę wody. Jabłko prużymy około 5- 10 min. Kiedy będzie już bardzo miękkie dodajemy cynamon a następnie ugniatamy  widelcem na dość jednolitą masę. Pozostawiamy do przestudzenia. Jogurt mieszamy z naszym słodzikiem. 
Następnie połowę jabłka przekładamy do kubeczka. Na jabłko wykładamy połowę masy jogurtowej. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Wierzch (gdzie powinna znajdować się masa z jogurtu) posypujemy startą gorzką czekoladą. 


Deser dobrze smakuje kiedy zostanie delikatnie schłodzony. Może być świetnym rozwiązaniem na deser jak i drugie śniadanie. 


Smacznego!
W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *