przepisy

Przepis#292 Bezglutenowy FIT Tort z malinami i białą czekoladą

Witajcie, malinowy tort z białą czekoladowy został przygotowany na szczególną okazję czyli Czwarte urodziny bloga health-fit-life.pl. Na większe podsumowanie przyjdzie jeszcze czas ale urodziny bez tortu nie mogą się obejść. Tort przygotowałam na bazie mojego ulubionego biszkoptu z mąki kukurydzianej. Przełożyłam go masą z mleczka kokosowego i białej czekolady bez cukru oraz malin. Aby masa się trzymała dodałam do niej żelatynę.  Wierzch i boki posmarowałam masę z serka mascarpone oraz jogurtu greckiego. Dodałam także kilka kropel naturalnego barwnika by uzyskać różowy odcień. Do dekoracji wykorzystałam świeże maliny oraz białą czekoladę bez cukru.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia bez glutenu lub sody oczyszczonej

Masa z białej czekolady

  • 200 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 80 g białej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka kremu o smaku białej czekolady (jeśli nie masz możesz ten krok pominąć i dodać za to jeszcze 40 g białej czekolady)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • kilka malin (najlepiej świeżych)

Masa do dekoracji

  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • *opcjonalnie jeśli chcesz by masa była różowa dodaj kilka kropel naturalnego różowego barwnika np. z soku z buraka

Dodatkowo

  • 8-10 malin do dekoracji 
  • 4-5 kostek posiekanej białej czekolady bez cukru

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol. Nadal miksując dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładanie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia/sodą oczyszczoną. Tak przygotowaną masę przelej do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia a następnie podziel na pół. Jedną część ciasta przełóż do tej samej formy w której pieczone było ciasto tym razem wyłóż ją folią spożywczą.

Masa z białej czekolady

W kąpieli wodnej rozpuść mleczko  kokosowe, białą czekoladę i krem czekoladowy (jeśli masz). Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Następnie zostaw masę do lekkiego przestudzenia.

W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Kiedy lekko przestygnie wlewaj powoli do czekoladowej masy. Odstaw. Kiedy zacznie tężeć wylej masę na biszkopt. Ułóż maliny i przykryj drugim krążkiem. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia udekoruj ciasto. Jogurt wymieszaj z mascarpone oraz ksylitolem. Jeśli masz naturalny barwnik dodaj go do masy. Dokładanie wymieszaj. Gotową masą posmaruj boki oraz wierzch ciasta. Na wierzchu ułóż maliny oraz posyp posiekaną białą czekoladą.

Ciasto ponownie schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *