Witajcie,
dzisiejsza propozycja to bezglutenowa rolada z nadzieniem czekoladowym a raczej daktylowym kremem czekoladowym. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej (miałam obawy, czy zwinie się w rulon – jednak udało się bez problemu). Bez mleka i białego cukru. Lekka i puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;)
Składniki
Ciasto
– 40 g mąki kukurydzianej
– 4 jajka
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
– 20 g słodzika lub cukru
Masa
– 100 g namoczonych daktyli
– 1 banan
– 3 łyżeczki kakao
Polewa
– 40 g gorzkiej czekolady
– posiekane orzechy – 2 łyżeczki lub dowolna inna posypka
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy słodzik/cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Kilkoma energicznymi ruchami miksera łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i przekładamy na ściereczkę oraz zwijamy (jeszcze ciepłe) ciasto w rulon na kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę.
Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią nasze ciasto. Wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub posypką.
Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. To świetna alternatywa dla tradycyjnych opartych głównie na śmietanie rolad.
Smacznego!
W.
Muszę koniecznie wypróbować przepis bo rolada prezentuje się pysznie !
Pozdrawiam i zapraszam też do siebie 😀
http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/
Dziękuję:) na pewno zajrzę;)
A blacha o jakich wymiarach?
24 x 24 cm 😉