Przepis #132 Mleczna kanapka FIT (bez glutenu)

Witajcie,
każdy z Nas ma czasami ochotę na coś słodkiego, prawda? Jednak kiedy chcemy schudnąć słodkie przekąski są niewskazane i lepiej trzymać się od nich z daleka – mam na myśli gotowe słodkości pełne cukru i innych niezbyt dobrych dla nas składników. Dlatego przygotowałam przepis na pyszną bezglutenową domową “Mleczną kanapkę”. Musicie jej koniecznie spróbować – posmakuje małych i dużym łasuchom:)

Wartości odżywcze na 100 g: 179 kcal w tym: B: 7,6 g; W: 12,8 g; T: 10,2 g. 



Składniki
Użyłam formy do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm
Biszkopt
– 4 jajka
– 20 g mąki kukurydzianej
– 20 g mąki kokosowej
– 2-3 łyżki cukru kokosowego lub dowolnego innego słodzidła
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1-2 łyżki kakao 

Nadzienie
– duże opakowanie jogurtu greckiego
– 15 g wiórek kokosowych
– 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła



Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę a pod koniec dodajemy słodzidło. Wsypujemy mąki, żółtka oraz sodę oczyszczoną i kakao. Całość miksujemy dość szybko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Nadzienie
Dzień wcześniej jogurt przekładamy na sito (na którym układam warstwę ręcznika papierowego i na niego wykładam jogurt a całe sito układam nad miseczką, dzięki czemu od siąka z niego nadmiar wody). Kolejnego dnia przekładamy jogurt do miseczki, dodajemy słodzidło oraz wiórki kokosowe. Całość chwilę miksujemy do połączenia składników. 

Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części, które przekładamy gotowym kremem. Następnie kroimy na batoniki.



Gotowe “Mleczne kanapki” przechowujemy w lodówce. Są idealną alternatywą na słodki deser lub drugie śniadanie. Dodatkowo kanapki można polać polewą z gorzkiej czekolady.

Smacznego!
W. 

Polecane

2 Comments

Dodaj komentarz