Hej! FIT desery jednoporcjowe to pyszna na opcja na nie tylko na deser ale również śniadanie czy przekąskę do pracy. Sposobów na przygotowanie takich FIT deserków jest całe mnóstwo! Na moim blogu znajdziesz całkiem sporo inspiracji! Ale pomysły na takie słodkie maleństwa bez dodatku cukru znajdziesz także w moich ebookach: “Domowe FIT desery” oraz “FIT Party”. Oba ebooki znajdziesz w moim sklepie – Ebooki z przepisami – health-fit-life.
A poniżej mam dla Ciebie aż 5 propozycji na FIT desery jednoporcjowe – bez dodatku cukru!
Szarlotka w kubeczku
Składniki
- 6 herbatników bez cukru
- 100 g jabłek pokrojonych w kostkę
- 1/3 szklanki wody
- 90 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 czubata łyżeczka ksylitolu (15 g)
- 1 czubata łyżeczka mąki kokosowej (15 g)
- szczypta cynamonu do dekoracji
Wykonanie
Na spód miseczki/kubeczka pokrusz 3 herbatniki. Do rondelka wlej wodę i dodaj jabłka. Pruż przez kilka minut aż zacznie robić się dżem. ½ części jabłkowej masy wyłóż na herbatniki Pokrusz kolejne 3 herbatniki oraz wyłóż resztę owoców. Serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem oraz mąką kokosową. Tak powstałym kremem udekoruj wierzch deseru. Posyp odrobiną cynamonu.
FIT deser czekoladowo-orzechowy (Ferrero Rocher/wege)
Składniki (2 porcje)
1 porcja to: 389 kcal w tym: B: 8 g W: 33 g T: 27 g
- 30 g herbatników kakaowych bez cukru
- 50 ml mleczka kokosowego
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżeczka posiekanych orzeszków laskowych
Dekoracja
- 80 g jogurtu wegańskiego*
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka posiekanych orzeszków laskowych
Wykonanie
Herbatniki pokrusz bardzo drobno i wsyp na dno kubeczka. Mleczko kokosowe, czekoladę, masło orzechowe oraz posiekane orzeszki rozpuść w kąpieli wodnej a następnie przelej do kubeczków. Kiedy masa przestygnie schłodź w lodówce min 30 minut.
Dekoracja
Jogurt wymieszaj z ksylitolem, kakao oraz posiekanymi orzeszkami. Udekoruj wierzch deserów gotową masą.
FIT deser Caffe Latte w kubeczku
Składniki (1 porcja)
1 porcja to: 460 kcal w tym: B: 26 g W: 87 g T: 5 g
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 10 g żelatyny + 50 ml gorącej wody (2 takie porcje)
- 2 łyżki zaparzonej kawy
- 40 g herbatników bez cukru
Dekoracja
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
Wykonanie
Herbatniki pokrusz bardzo drobno. Połowę porcji wsyp na dno kubeczka. Przygotuj dwie porcje żelatyny: 1 porcja to 10 g żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Jogurt podziel na dwie porcje. Do jednej dodaj 1 łyżkę ksylitolu oraz 2 łyżki zaparzonej kawy – wymieszaj. Do drugiej dodaj tylko 1 łyżkę ksylitolu – wymieszaj. Do masy kawowej wlej powoli żelatynę (1 porcję) i wymieszaj. Do drugiej masy również dodaj żelatynę ( druga porcja) i wymieszaj. Na wcześniej przygotowane herbatniki wylej masę kawową – schowaj do lodówki na około 15 minut. Następnie wlej jasną masę jogurtową. Schowaj do lodówki na 1-2 godziny. Gdy masa zastygnie wierch posyp resztą pokruszonych herbatników.
Przygotuj dekorację: jogurt wymieszaj z mąką kokosową, ksylitolem oraz kawą. Za pomocą łyżki lub przyrządu do dekoracji udekoruj deser.
FIT „Michałek” – wegański deser czekoladowo-orzechowy
Składniki (2 porcje) 1 porcja: 508 kcal w tym: B: 6 g W: 27,5 g T: 43 g
- 200 ml mleczka kokosowego
- 80 g gorzkiej czekolady + 4 kostki
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła
- 1,5 łyżki posiekanych orzechów
Polewa
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów
Wykonanie
W rondelku rozpuść mleczko kokosowe z czekoladą. Dodaj masło orzechowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj orzeszki i wymieszaj. Masę przelej do kubeczków, lekko schłodź a następnie włóż do lodówki na około godzinę. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Kubeczki z kremem wyciągnij z lodówki. Na wierzch wyłóż posiekane orzeszki a następnie polej polewą.
Deser Kinder Country
Składniki (1 porcja)
- 200 g serka skyr/homogenizowanego
- 3,5 łyżki ryżu preparowanego
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Na dno kubeczka wsyp 1 łyżkę preparowanego ryżu. Serek wymieszaj z ksylitolem oraz 2 łyżkami ryżu. Masę wyłóż do kubeczka. Wierzch polej roztopioną czekoladą oraz posyp resztą (0,5 łyżki) ryżu.
Smacznego!
Weronika.